7 november 2017 Uppdaterad 10 november 2017

Ny app utnyttjar bostadslösa

Allt fler står utan bostad och tvingas till desperata åtgärder för att skaffa sig en bostad. Nu kommer en app som gör det möjligt för spekulanter att berika sig på bostadsbristen.

Appen, som kallas Youple, kopplar ihop rika personer som har pengar över och bostadslösa som inte har råd att betala kontantinsatsen för sin framtida bostad. Låntagaren måste betala tillbaka hela lånet till långivaren inom fem år. Annars tvingas de sälja sin bostad och flytta.

Svenskarnas skulder har ökat lavinartat sedan 1990-talet och är nu bland de högsta i världen. Sedan krisen 2008 ligger de privata skulderna på över 260 procent av BNP. Den extrema belåningen – som drivs på av inflyttning till storstäderna tillsammans med långsamt bostadsbyggande och utförsäljning av allmännyttan – har bland annat kritiserats av EU.

Under de trettio senaste åren har bostadspriserna i Stockholm, Göteborg och Malmö ökat med över 400 procent. Bostadsbubblan har drivits fram av bankernas och bolåneinstitutens jakt på allt högre vinster och av Riksbankens minusränta. Sedan många år tillbaka eldar Riksbanken på ekonomin med hjälp av lånefinansierad privatkonsumtion.

Yuople lånar inte själva ut några egna pengar och riskerar ingenting. Men för den som köper sin bostad med hjälp av ett Youple-lån kan konsekvenserna bli förödande. Om bostaden inte ökar i värde tillräckligt mycket tvingas inte bara den boende att tvingas flytta och bli bostadslös igen – personen riskerar också att bli skuldsatt för resten av livet.

– Youple häller tändvätska på på en redan fullt utvecklad skuldbrasa, skriver Claes Hemberg, ekonom på Avanza.

Youple är inte bara en ny app. Det är också det senaste symptomet för en havererad bostadsmarknad. Nu ska vanliga människor inte bara tvingas ta ett lån för att få en bostad, de ska också ta ett lån för att kunna ta ett lån.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar