7 november 2017 Uppdaterad 10 november 2017

Rika fuskar mest

Rika svenskar gömmer 500 miljarder kronor utomlands. Detta trots att skatterna för rika svenskar är bland de lägsta i världen. Pengar som kunde ha gått till vård och omsorg, utbildning och infrastruktur göms istället undan i utländska skatteparadis.

Panama-skandalen, bankskandalen i Schweiz och nu senast Paradis-läckan kan ge en bild av att alla fuskar med skatten. Så är det inte: svenskar har i allmänhet god skattemoral. Men det finns en grupp som avviker: de allra rikaste. Den rikaste procenten av de skandinaviska hushållen – med tillgångar över 18 miljoner kronor – undanhåller i genomsnitt 10% av den skatt de är skyldiga att betala. Det visar en stor forskningsstudie. Pengarna göms istället undan i utländska skatteparadis.

Bilden av skattefifflande låginkomsttagare och småföretagare stämmer inte. Studien visar att fusket är litet hos vanligt folk men att det ökar i takt med rikedomen. Allra störst är fusket hos de superrika. De allra rikaste hushållen – med private tillgångar på över 320 miljoner kronor – undanhåller över 30% av skatten som de ska betala.

Studiens resultat har uppmärksammats över hela världen, bland annat av The Economist.

Forskarna beräknade graden av fusk genom att jämföra offentlig statistik över inkomster och tillgångar, med läckta dokument från Panama-skandalen och bankskandalen i Schweiz. Bland Panama-svenskarna finns Skype-miljardären Mattias Köling, finansmannen Percy Barnevik och Ingvar Kamprads bostadsföretag Ikano Fastighets AB. Studien genomfördes innan Paradis-läckan, vilket innebär att graden av fusk kanske är ännu högre.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).