8 november 2017 Uppdaterad 10 november 2017

Skarp kritik av surrogatagentur i Sverige

Senaste veckorna har sett upprörd kritik gentemot kommersiellt surrogatmödraskap. Anledningen är den israeliska surrogatagenturen Tammuz Nordics informationsturné. Den 28 oktober samlades man i protest i Göteborg och till helgen planeras ännu en demonstration utanför företagets svenska filial i Stockholm.

Surrogatmödraskap är inte tillåtet i Sverige. Så sent som förra året beslutade regeringen att man skulle arbeta aktivt för att motverka den här typen av handel eftersom det kan leda till att kvinnor exploateras eller på andra sätt fara illa under processen. Trots det har det multinationella företaget Tammuz, med hemvist i Israel, lyckats etablera en filial i Sverige för så kallat kommersiellt surrogatmödraskap.

Företaget kallar sig själva en “surrogatförmedling för ofrivilligt barnlösa”. Barnen blir till och växer inuti livmödrarna på kvinnor från andra länder, däribland Ukraina och USA. Enligt företaget är det något billigare att hyra en livmoder från Ukraina men på det hela taget ligger summan för ett barn på uppemot en miljon svenska kronor.

Det är dock många som ställer sig kritiska till den här metoden att skaffa sig barn. Nätverket Feministisk aktion från Göteborg har tillsammans med stockholmsbaserade Rött forum gått ihop för att synliggöra utvecklingen och sätta den i ett större sammanhang.

– Frågan om surrogatmödraskap har diskuterats under en längre tid i Sverige. Men den har fått förnyad aktualitet i och med att Tammuz har etablerat sig, och dessutom med aggressiv marknadsföring, säger Ardo Montero från nätverket Rött Forum till Konkret.

Gruppen menar att det här är en fråga som gäller fler än de direkt berörda. I grunden handlar det om hur välbeställda i samhället ska kunna köpa barn av utsatta människor, menar man.

– Det ska inte heller kunna jämföras med vilken handelsvara som helst. Det måste tas hänsyn till det relativt stora ingrepp som görs på den kvinna som ska bära barnet, säger Ardo Montero och fortsätter:

– Att gå igenom en graviditet och en födsel kan inte jämföras med att stå vid en maskin och tillverka skor, trots att kroppen och psyket påverkas även i det fallet.

För Rött forum är det här en fråga som går att koppla samman med hur samhället förändrats i stort de senaste decennierna. Framförallt med hur allt fler områden tagits över av marknadskrafter, något nätverket menar får förödande konsekvenser.

– Vi har sett hur infrastruktur, sjukvård och skolväsendet har förstörts av att förvandlas till varor som ska generera mesta möjliga vinst. Nu är det kvinnans kropp, som redan är utsatt. Frågan kan alltså kopplas till andra frågor som handlar om sexism, kontroll och exploatering av kvinnor, säger Ardo Montero till Konkret.

Demonstrationen mot Tammuz hålls på lördag 11 november 2017 klockan 13:00 i Stockholm.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).