≡

Hat och hot när högern granskas

12 november 2017 - Uppdaterad 15 november 2019, 15:17

”Anekdotisk bevisföring, confirmation bias, vinklade ’granskningar’, rena felaktigheter som slängs ut och sedan ’rättas’ i efterhand. Det är vad Teodorescu, Arpi och Bali ägnar sig åt och det behöver granskas.” Granskaren blir då både våldtäkts- och mordhotad.

Moa Berglöf, kolumnist på Sydsvenskan, skriver att förtroendet minskar för viktiga samhällsinstitutioner när felaktigheter och konspirationsteorier sprids av etablerade medier och etablerade samhällsdebattörer. När Berglöf belägger sina anklagelser om faktafel på Twitter svarar Alice Teodorescu, politisk redaktör för Göteborgs-Posten, att felen beror på att ”sådana som du söker någon att smutskasta!”

Berglöf fortsätter med att gå igenom hur Ivar Arpi, ledarskribent på Svenska Dagbladets ledarsida, systematiskt sprider felaktigheter och rykten, vilket redan har påpekats upprepade gånger, bland annat i Expressen. Berglöf varnar också för att den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali undergräver de lagar han själv varit med om att stifta, när han sprider grundlösa rykten och konspirationsteorier om jurister och andra tjänstepersoner inom rättsväsendet.

Som en direkt följd av sin kritik av Teodorescu, Arpi och Bali blev Berglöf hotad. Berglöf har polisanmält hoten.

När ledarskribenter och riksdagspolitiker sprider rykten och falska uppgifter är det kanske inte så konstigt att svenska folket tappar tilltron till etablerade institutioner. Men det är oroande att saklig kritik mot en riksdagsledamot och andra inflytelserika opinionsbildare leder till hot om våldtäkt och mord.