15 november 2017 Uppdaterad 9 februari 2018

Den borgerliga regeringen satte in 100 miljoner i Facebooks skatteparadiskonto

Den borgerliga regeringen subventionerade Facebooks serveranläggning i Luleå med 100 miljoner med motiveringen att det skulle dra in skatteintäkter. I kölvattnet av Paradise Papers uppenbarade det sig att Facebook skatteplanerat och knappt betalat någon skatt på den miljardvinst från annonsering de drog in förra året.

Förra regeringens näringsminister Annie Lööf beviljade stöd till det multinationella företaget Facebook och deras bygge av en serverhall i Luleå 2013. Detta gjordes med avsikten att locka dit spetskompetens, utländska investerare och skapandet av sjuttio nya jobb. För att Facebook inte skulle bygga sin serverhall i något annat land så subventionerade svenska skattepengar Facebooks byggande. Frågan är hur mycket allt detta var värt?

Med avslöjandet av en stor mängd uppgifter från världens alla skatteparadis genom Paradise Papers framgår det att Facebook knappt betalar någon skatt från reklamintäkterna de får från den svenska marknaden. Skattefifflandet de gör är tydligen inte olagligt, utan ett aggressivt sätt att skatteplanera där EU tidigare har krävt Apple på 123 miljarder för liknande fiffel. Efter att detta kommit till allmänhetens kännedom har flera frågor om Facebooks moraliska och sociala ansvarstagande diskuterats, men är det verkligen de viktigaste frågorna?

Den viktigaste frågan verkar snarare vara om sjuttio nya jobb är värt hundra miljoner kronor i skattepengar?

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).