16 november 2017 Uppdaterad 16 november 2017

Kontrapunkt svarar hyresvärden med en genstämning

Efter en lång strid stämmer nu fastighetsägaren Eroom Properties det sociala centret Kontrapunkt i Malmö. Centret och tillika kulturhuset Kontrapunkt stannar dock kvar i sina lokaler och fortsätter hyresstrejken som påbörjades tidigare i år. Dessutom svarar de nu sin hyresvärd med en genstämning.

Bakgrunden består av flera turer. Enligt Kontrapunkt handlar det dock i grunden om politiska meningsskiljaktigheter. Hyreskonflikten började förra året då Kontrapunkt, i samband med en gatufest som fastighetsägaren arrangerade, gick ut med en kritik av hur området förändrats och förändras. Uttalandet innehöll en analys av hur de ideella verksamheterna samt de företag som finns och har funnits i området använts för att höja det ekonomiska värdet på kvarteren. Göra de attraktiva för bemedlade grupper och därmed tränga bort de som inte har råd att vara kvar. Alltså den process som är populärt att kalla gentrifiering.

Det som hände sen var att Eroom Properties gav Kontrapunkt en kraftig hyreshöjning. Inte bara för kommande månader utan även retroaktivt. Ett illustrerande exempel enligt Kontrapunkt då mycket i deras utfärdade kritik berört just de medel som används för att tränga undan oönskade element från ett område som står inför en omvandling; chockhöjningar av hyran och vräkningar. Sedan dess har Kontrapunkt hyresstrejkat.

Foto: Jens Molander

Foto: Jens Molander

Strejken har varit ett sätt för föreningen att dels försöka få hyresvärden att backa från kravet på uppemot en halv miljon i retroaktiv hyreshöjning, men också ett sätt att motsätta sig det informella kravet på Kontrapunkt att ställa sig bakom fastighetsägarens politiska agenda.

–Det är inte rimligt att bli vräkta för att man säger vad man tycker i en viss samhällsfråga. Öppenhet och yttrandefrihet är en del av den demokratiska processen. Men han försöker tysta oss för att vi uttalar oss om ett område som han vill styra utvecklingen över säger Johanna Nilsson, aktiv på Kontrapunkt sedan starten 2009, och fortsätter:

–Det är ett demokratiproblem när kommunen lämnar över ansvaret för stadens utveckling till privata fastighetsägare, vars primära mål är att gå med vinst, inte att bygga en stad för alla.

Till det kan Kontrapunkt inte – och har egentligen aldrig kunnat – nyttja lokalerna till den verksamhet som det är tänkt. Detta på grund av att fastigheterna inte haft det bygglov som krävs, någonting föreningen inte visste. Detta har gjort att Kontrapunkt fått ha stora delar av sin verksamhet stängd de senaste månaderna. Ännu en anledning att inte betala hyran, enligt dem själva.

I början av augusti i år kom dock Eroom med uppsägningsbeskedet, och på det en stämning. Johanna Nilsson menar att det är ett av alla försök från Erooms sida att vräka verksamheten från lokalerna. Erooms krav är hyra för de månader Kontrapunkt varit stängt och föreningen hyresstrejkat samt att de ska ersätta Erooms rättegångskostnader.

Men i veckan genstämde Kontrapunkt hyresvärden. Anledningen som de återger i ett pressmeddelande är “för att rätten ska kunna fastställa att han har fel och att vi inte ska betala den extra hyran” samt för att hävda rätten att hyresstrejka då, menar Kontrapunkt, bygglovsansvaret varit Erooms. De avslutar sitt uttalande såhär:

“Vi är ett folkligt kulturhus och en ideell gräsrotsrörelse. Det är omöjligt för oss att planera och driva vår verksamhet om vi när som helst kan få påhittade hyreskrav. Vi ska inte behöva vara rädda för att hyran ska chockhöjas eller att vi ska bli bestraffade på andra sätt om vi skulle tycka något i en samhällsfråga som inte passar vår fastighetsägare. Kwame Moores agerande handlar om att använda sitt maktövertag till att tysta oss för att vi uttalar oss om ett område som han vill styra utvecklingen över.”

Den del av Kontrapunkts verksamhet som fortfarande är öppen idag är de allmänna verkstäderna, replokaler samt asylrådgivning. Det planeras i nuläget även för vintern. Då framförallt nattöppet för Malmös hemlösa, likt tidigare vintrar. Förutom att fungera som möteslokal och knutpunkt för stora delar av Malmös kulturliv har det sociala centret Kontrapunkt också varit avgörande för solidaritetsarbetet för Malmös hemlösa, för nyanlända under flyktingsituationen 2015 och för andra behövande.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).