16 november 2017 Uppdaterad 1 december 2017

Mitt Alby chockhöjer hyrorna

Lång och ihärdig var kampen mot utförsäljningen av allmännyttan på Albyberget i södra Stockholm för lite drygt fyra år sen. Folkinitiativet “Alby är inte till salu” ignorerades då av kommunen och socialdemokraterna som sålde hemmen till en riskkapitalist. Nu besannas farhågorna.

Efter långa och starka protester mot standardhöjningar på Albyberget har det privata fastighetsbolaget Mitt Alby börjat renovera ett flertal av lägenheterna. Flera hyresgäster oroas över om de kommer kunna bo kvar. Mitt Albys vd Stefan Dahlbo menar att hyrorna inte alls är ovanligt höga, medan Hyresgästföreningen visar på det motsatta.

– Jämfört med oförhandlade hyror hamnar 1395 i mitten. Men för förhandlade hyror, eller hyror som avgjorts av domstol, ligger detta i absolut toppen, säger Stefan Björk på Hyresgästföreningen till tidningen Mitt i.

Oavsett om hyreshöjningens storlek är jämförelsebar eller inte, så tvingas hyresgästerna återigen till att renovera sina lägenheter, mot sin vilja.

Det var 2013 som den socialdemokratiskt ledda ledningen, trots stora och högljudda protester och namninsamlingar under kampanjen ”Alby är inte till salu” sålde ut stora delar av Botkyrkabyggdens allmännytta, till riskkapitalistbolaget ”Mitt Alby”. Man oroades för att ett ägarbyte av det slaget skulle leda till det man kallar ”renovräkningar”, det vill säga att den nya ägaren i sinom tid skulle renovera upp beståndet och chockhöja hyrorna. I det läget blev de boende försäkrade om att alla skulle ha råd att bo kvar och att det skulle finnas möjlighet att välja ett ”minialternativ” vid renovering. Alltså en hyresgäst ska ha möjlighet att påverka nivån på förändringarna av sin bostad och om en så vill kunna stanna vid de mest grundläggande ”standardhöjningar” som det kallas.

De påbörjade renoveringarna visar dock motsatsen. De lägenheter som renoverats hittills har fått en hyresökning med 40 procent. Dessutom struntade Mitt Alby att förhandla med Hyresgästföreningen och la ut lägenheterna direkt på marknaden. Mitt Alby förväntas renovera 30-50 lägenheter per år och frågan är nu hur många av dem som får uppemot en fördubblad hyra och hur många hyresgäster som har möjlighet att stanna vid ett minialternativ? I slutändan kommer det påverka vilka som kommer behöva flytta längre bort från Stockholm.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).