25 november 2017 Uppdaterad 26 november 2017

Osäkra anställningar möjliggör sexuella övergrepp

#MeToo kampanjen avslöjar att journalisters anställningsformer och banar för sexuella övergrepp

#MeToo-kampanjen avslöjar hur vanligt det är med sexuella övergrepp på arbetsplatsen. Över 4 000 kvinnliga journalister har skrivit under uppropet #deadline mot sexuella övergrepp och en mängd berättelser om hur först och främst överordnade män utnyttjar sin makt för att närma sig kvinnor mot deras vilja. Berättelserna visar även hur kvinnorna känner sig maktlösa gentemot förövarna vilket har lett till en ”tystnadskultur” där kvinnor inte har något annat val än att hålla tyst om övergrepp och trakasserier. Maktlösheten beror till stor del på osäkra anställningsformer för kvinnor i branschen:

”Åtskilliga redaktioner har satt i system att lasa ut vikarier och inrätta tillfälliga projektanställningar. Många av oss är frilansare utan någon anställningstrygghet alls. Det gör att den som säger ifrån riskerar att straffas genom att förlora uppdrag eller inte få förlängt vikariat.”

En av undertecknarna är Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet. För några år sedan gick hon ut med hård kritik mot de bemanningsanställdas utsatta situation.

– Det är helt självklart att arbetsvillkoren förstärker den här tystnadskulturen som pågått under lång tid. Inte bara i journalistbranschen, men där kan man verkligen se att osäkra anställningar bidragit till det.

Med #MeToo-kampanjen kan vi se att kvinnor får chansen att bryta denna tystnadskultur och vi kan förhoppningsvis se en förändrad attityd till hur män tänker sig att de kan närma sig kvinnor. Men anledningen till att detta har kunnat pågå är att män suttit i en maktposition där deras beteende inte kunnat kritiseras. Skulle till exempel en manlig uteliggare på stan sexuellt trakassera en kvinna skulle den kvinnan förmodligen inte hållas tillbaka av någon tystnadskultur. De övergrepp som #MeToo har avslöjat beror inte enbart på mäns beteenden, utan även på de maktpositioner som oftast män innehar (män har både tryggare anställningar och 3 av 4 chefer i den privata sektorn är män). Och så länge de osäkra anställningarna ökar kommer offer fortfarande ställas inför valet att inte tysta ned övergrepp eller behålla sitt jobb.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).