10 december 2017 Uppdaterad 11 december 2017

Jerusalem efter Trump

Palestinska aktivister i östra Jerusalem reagerar på Donald Trumps utspel om Jerusalem som Israels huvudstad. Kommer detta leda till någon tydlig förändring? Kommer det innebära en ny palestinsk resning? Och hur bör den palestinska ledningen ager?akon

POTUS visit the Western Wall, accompanied by the Western Wall’s rabbi, Shmuel Rabinovitz and Mordechai ”Solly” Eliav, Director General of the Western Wall Heritage Foundation. Jerusalem, May 22, 2017 Photo credit: Matty Stern/U.S. Embassy Tel Aviv

Donald Trumps tillkännagivande av Jerusalem som Israels huvudstad mottogs med jubel och applåder av israeliska ledare. Den palestinska ledningen uppmanade å sin sida till nya protester. Betydligt mindre har hörts från invånarna i östra Jerusalem – hundratusentals människor som behandlas som politiska spelpjäser och som ingen vill ta ansvar för. Ingen amerikansk president eller israelisk premiärminister frågar om deras åsikter, deras önskemål eller deras välbefinnande, samtidigt som de tar beslut som påverkar deras liv.

Även före det officiella tillkännagivandet från Trump i onsdags var Jerusalems gator tomma. Kylan, regnet och konsulatens uppmaningar till sina medborgare att hålla sig inomhus hade ödelagt stan. Taxichaufförer som vi pratade med berättade att turisterna hade försvunnit från gatorna. De internationella mediernas journalister och fotografer – som alltid kommer hit när det ligger våld i luften – tog snabbt turisternas plats.

Under de senaste två dagarna har vi pratat med palestinska aktivister från stadsdelar i östra Jerusalem om deras tankar om Trumps beslut. Vi frågade dem om deras rädslor, om livet i staden, och om de möjliga konsekvenserna av Trumps tillkännagivande. Vi frågade dem om de förväntningar som de har (eller inte har) på de palestinska myndigheterna, och om aktuella försök att organisera protester.

”Vi i Jerusalem har inga vapen, vi har gatorna”
Mohammed Abu Humus, en aktivist från stadsdelen Issawiya, förstår inte varför israelerna firar. ”Jag fattar inte varför detta är så viktigt för israelerna. De ockuperar redan Jerusalem, på vilket sätt skulle nåt förändras av Trumps tillkännagivande?”

Det står klart för Abu Humus att Trumps beslut bara kommer att innebära problem. ”Jag tror att en ny intifada kommer att bryta ut”, säger han.”Vi har alltid stått ensamma mot Israel, och vi kommer att fortsätta att kämpa även om hela världen vägrar erkänna våra rättigheter.”

Precis som de andra invånarna från östra Jerusalem som vi pratade med tog Abu Humus upp segern efter protesterna mot de metalldetektorer som Israel i juli installerade vid ingången till Tempelberget. ”Det var invånare från Jerusalem som gick ut för att protestera. De vann. Israel insåg att det inte kunde vinna med våld. Nu har inte längre ledarna kontrollen: människorna på gatan har tagit den. Vi i Jerusalem har inga vapen, men vi har gatorna. Alla motståndsorganisationer kommer att få ut folk på gatorna – inte bara i Ramallah utan också i Jerusalem, inte bara i Gaza utan också i Hebron.”

”De arabiska ledarna sålde ut oss”
Jawad Siyam, som driver informationscentret Wadi Hilweh i stadsdelen Silwan, var tacksam över att Trump visat sitt sanna ansikte. ”Som palestinier vet vi att det israeliska projektet under det senaste seklet aldrig kunde ha uppstått om det inte vore för de arabiska ledare som knäböjde för den västerländska kolonialismen”, säger han. ”Jag tänker särskilt på Saudiarabien. De arabiska ledarna var aldrig trogna oss palestinier. Det var de som sålde ut oss. Trump kopplade bara ihop dem.”

Enligt Siyam innebär de senaste dagarnas händelser slutet på den USA-ledda fredsprocessen. ”Detta orättvisa politiska beslut tvingar det palestinska folket och dess ledare att ge upp idén om att amerikanerna skulle kunna leda en fredsprocess. Den amerikanska regeringen har stöttat den längsta ockupationen i modern tid, en ockupation som utan inskränkningar begått övergrepp mot palestinierna. När orättvisor växer, växer också viljan att resa sig.”

Siyam menar att Trump begick ett stort misstag. ”Han glömde att palestinierna, även om de inte kan komma överens om någonting, har en sak som förenar dem: Jerusalem. Trump och hans stab kommer tvingas be om hjälp för att ta sig ur den här röran.”

”Varför nu?”
Journalisten Hoda (vilket inte är hennes riktiga namn) från Beit Hanina berättade om hennes känsla av djup osäkerhet. ”En morgon kan en man vakna i Washington och ta beslut som ändrar hela mitt liv”, säger hon. ”Vem är han att bestämma över hela världen? Försöker han starta en annan våldscykel? Och varför just nu?”

Men för Hoda är det viktigaste att prata om vardagslivet. Hon vill prata om polisens brutalitet mot invånarna i hennes stadsel, om att känna sig som en främling i sin egen stad, om bristen på fri rörlighet: ”Deklarationer i all ära, men det mest relevanta är det som pågår i vår vardag”, säger hon. ”Det som betyder något är är att [den israeliska] polisen åker runt i vår stadsdel för att ’visa upp sin makt’, som israelerna kallar det, och delar ut böter till invånarna. Det viktiga är att de förstörde ett helt hus i Shuafat och att familjerna i Sheikh Jarrah hotas av vräkning, att folk är arbetslösa, att de inte kan lämna den här staden utan tillstånd.”

Hoda berättar att aktivistgrupper på Whatsapp sjuder av vrede: ”Det arrangeras massor av möten. Det står klart för allihop att vi måste göra nåt, att vi måste ut på gatorna och protestera, att vi måste vara kreativa den här gången. Men vem exakt är det vi ska demonstrera mot? Trump är inte här, han tar inget ansvar.”

Mohammed Kareen, en aktivist från Silwan, sa att Trumps tillkännagivande inte kommer påverka livet för vanliga palestinier i östra Jerusalem. ”Vi lever under en ockupation, och inget tillkännagivande kan ändra på det. Jag tror att det kommer att ske protester i de ockuperade områdena och i Jerusalem tills vi börjar vänja oss vid det, och då kommer de att upphöra. Det är skillnad mellan detta och det som hände på Tempelberget i somras. Metalldetektorerna som de installerade vid templet orsakade en förändring på gatan, ett slags maktskifte. I detta fall ser jag ingen förändring för vanliga palestinier som bor här. Däremot är det viktigt på en rent politisk nivå.”

”Det finns inget hopp om att det ska bli fred”
Enligt Bahri Abu Diab, en aktivist från Silwan, innebär Trumps tillkännagivande ett slags uppvaknande. ”Trumps deklaration går tvärsemot all internationell rätt, enligt vilken östra Jerusalem är ett ockuperat område. USA är uppenbarligen redo att bryta mot den internationella rätten. Istället för att utropa Jerusalem som huvudstad för både Israel och Palestina förstörde Trump alltihop. Det innebär att hoppet, ljuset i slutet av tunneln, möjligheten att vi får en egen stat med Jerusalem som huvudstad, freden, är begravda. Vi har upptäckt att ljuset i slutet av tunneln bara var ljuset från ännu en bulldozer som kom hit för att förstöra.”

Så vad händer nu? Vad är nästa steg?

”Jag måste tyvärr säga att konflikten lär eskalera nu. Om vi inte längre har något att förlora kommer det bli kaos. Om de krossar vårt hopp faller allt samman. Vi kan inte lära våra barn att fred och samexistens kommer att segra när Trump visar dem att det enda som segrar är våldet och tvånget. Allt som våldet berövat oss kan vi bara få tillbaka genom våld, för vi kommer inte vinna någonting genom förhandlingar. Innebörden i att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad är att vi fråntas våra heliga platser – och på denna punkt kommer vi aldrig att kompromissa. För mig ser framtiden väldigt mörk ut. Om palestinierna bestämmer sig för att kämpa med våld, hur skulle vi kunna ifrågasätta dem? Vi som tillhör de moderata har inga svar till dem som tror att problemet ska lösas med våld. Vi kan inte säga till dem att det finns en annan väg framåt, en fredlig väg.”

”Abbas sålde ut oss långt innan Trump”
Salah Diab, en aktivist från stadsdelen Sheikh Jarrah, är rasande.”Trump agerar som om det här är ett spel för honom, men han har ingen rätt att ta beslut om det här landets framtid. Han kan inte bestämma över muslimer som kommer att kontrollera Jerusalem. Netanyahu och Trump kanske tror att Jerusalem och al-Aqsamoskén enbart är en palestinsk angelägenhet, men de glömmer att det finns en miljard muslimer i världen.”

Han är också arg på den palestinske ledaren Mahmoud Abbas. ”Jag anser att Abbas, Egyptens president al-Sisi och saudiaraberna arbetar för Israel och USA. Abbas sålde ut både sig själv och vårt folk långt före Trumps beslut. Jag vet inte hur han kommer att agera nu, men jag har inga höga förväntningar.”

“Jag är en enkel man. Jag föddes enkelt och jag vill dö fri”, fortsätter Diab. ”Jag vill leva ett bra liv, med säkerhet, precis som varje människa på jorden. Känslan nu är att israelerna och amerikanerna försöker starta tredje världskriget. Hela världen vill ha två stater, var och en med sin huvudstad i Jerusalem. Men USA och Israel har bedragit oss och samtidigt förstört alla möjligheter till fred.”

Michael Salisbury-Corech, Alma Biblash & Yael Marom, Jerusalem

Översättning: Daniel Strand

Texten har tidigare publicerats på engelska på den israeliska bloggen 972 Mag.

Foto: President Trump besöker Israel, maj 2017. Matty Stern/Amerikanska ambassaden i Tel Aviv. Creative Commons CC-by-2.0.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar