11 januari 2018 Uppdaterad 9 februari 2018

Uppdrag Granskning mörkar: Socialdemokraterna tvingade nedskärningsmotståndare till avgång

Hot och hat efter nedskärningarna inom vården i Västernorrlands län kom inte från folket som var besvikna på nedläggningarna. Det kom istället från socialdemokraterna själva och riktades mot de politiker som röstade emot nedskärningarna.

Från kampanjen ”Lös BB-krisen”. Fotograf: Maria Henriksson

SVT:s program Uppdrag Granskning ägnades den 10 januari åt sjukvårdskampen i Västernorrlands landsting och den över ett år gamla ockupationen av BB i Sollefteå. I inslaget framgick att totalt nio landstingspolitiker har hoppat av sina politiska uppdrag på grund av den infekterade sjukvårdskampen i landstinget. Tittaren lämnas att dra slutsatsen att det är beslutsfattare som röstade för nedläggningarna som tvingats sluta.

Denna bild stämmer inte. När Konkret Info tittar närmare på avhoppen i landstinget visar det sig att det är politiker som röstat mot nedläggningen som tvingats avsluta sina uppdrag. Framför allt gäller det socialdemokaterna, där fyra politiker tvingats bort och andra utsatts för mobbning efter att ha protesterat mot nedläggningarna.

Efter att socialdemokraten Mikael Sjölund röstade emot partilinjen i frågan om nedläggningen av Sollefteå BB började mobbningen. Enligt uppgift krävde den s-styrda landstingsledningen att Sjölund skulle frysas ut. Själv uppger han att han inte längre var välkommen att delta i socialdemokraternas partigrupp.

Från kampanjen ”Lös BB-krisen”. Fotograf: Maria Henriksson

När det socialdemokratiska vice landstingsrådet Linnea Stenklyft 2016 röstade mot partilinjen om att avveckla akutortopedin i Sollefteå tvingades även hon bort.

– Röstar man på ett annat parti så blir det en konsekvens. Det skulle vara svårt att sitta i distriktsstyrelsen för henne, sade Socialdemokraternas Eva Sonidsson om avhoppet.

”Vi kommer göra allt vi kan för att förhindra att förslaget blir verklighet”, hävdade S-politikern Åsa Sjödén hösten 2015 till tidningen Allehanda, efter att förslaget om BB-nedläggningen hamnat på bordet. Efter att Sjödén tillsammans med Stenklyft röstade nej till att avveckla akutortopedin avgick hon. Efteråt hånades Sjödén och Stenklyft av den socialdemokratiske distriktsordföranden Roger Johansson, som hävdade att de gjort sig skyldiga till en ”intellektuell härdsmälta”.

Ersättaren i landstingsfullmäktig, socialdemokraten Marie Eriksson, lämnade även hon sitt landstingsuppdrag i protest mot det egna partiet.

– Jag tycker inte att sossarna i länet för en politik utifrån den värdegrund vi har och står för, förklarade hon för tidningen Allehanda. Hon fortsatte:

– Den politiken förs inte i landstinget idag. Jag kan inte vara kvar, för jag kommer inte att rösta på Socialdemokraterna i nästa landstingsval.

Efter att S-politikerna My Larsson och John Åberg röstade emot partilinjen blev de uppmanade att lämna sina landstingsuppdrag. Flera interna påtryckningar ska ha gjorts för att få dem att lämna landstingsfullmäktige. Bägge har uteslutits från partiets interna gruppmöten och enligt uppgift ska utfrysningen vara total.

Sollefteås socialdemokratiska kommunalråd Elisabet Lassen har vittnat om en”systematisk utrensning av dom som inte ställer upp på förslagen som rör Sollefteå sjukhus.”

Bilden av situationen i Västernorrlands landsting är tydlig: det socialdemokratiska partiet sviker inte bara sina väljare, utan förbjuder också sina folkvalda politiker att rösta emot nedskärningar i välfärden.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar