14 februari 2018 Uppdaterad 14 februari 2018

”Tiggaren” i Uppsala var varken tiggare eller invandrare

Rasistiska hatsidor hetsar mot den ”tiggare” som greps i Uppsala med sex miljoner kronor. Nu har det visat sig att mannen hade nordiskt ursprung och inte ens var tiggare.

Under gårdagen rapporterade nyhetsmedier att en tiggande man i Uppsala har gripits av polisen med sex miljoner kronor i kontanter. Nyheten fick snabbt spinn på rasistiska hatsidor. På Samhällsnytt och Flashback hetsar skribenter mot ”feta zigenarkungar” och ”heroinlangande afghaner.” Även Aftonbladet skriver om händelsen och länkar vidare till ”tiggarligan”, två män från Bulgarien som dömdes för människohandel i höstas.

Nu har det dock visat sig att ”tiggaren” är en man med nordiskt ursprung, som inte ens var tiggare. Kammaråklagare Anne Sjöblom säger till UNT:

– Det här är en man från Sverige, åtminstone med nordiskt ursprung. Som jag har förstått det är det inte en person som brukar tigga. Men han tiggde pengar till den här biljetten.

Fallet i Uppsala handlar alltså inte om fattiga EU-migranter, utan om en svensk man som av allt att döma har ägnat sig åt penningtvätt. Som vanligt finns ingen verklighetsförankring i den rasistiska nätmobbens fejkade nyheter.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar