15 februari 2018 Uppdaterad 15 februari 2018

”Alternativa medier” ger falsk bild av verkligheten

”Tiggaren” i Uppsala var varken tiggare eller invandrare. Ändå bildsattes nyheten om att han gripits med stereotypa bilder som för tankarna till tiggande EU-migranter. På så sätt sprider ”alternativa” medier en ideologiskt färgad – och falsk – bild av händelsen.

Som Konkret tidigare har rapporterat var den så kallade ”tiggaren” i Uppsala, som greps med flera miljoner i kontanter, inte tiggare. Redan av rapporteringen i Upsala Nya Tidning framgick det att mannen är svensk eller av nordiskt ursprung. Han har inte heller för vana att tigga. Enligt kammaråklagaren var tiggandet på Resecentrum i Uppsala en engångsföreteelse.

Trots detta har både etablerade och ”alternativa” medier bildsatt nyheten med stereotypa bilder som för tankarna till tiggande migranter från Sydösteuropa.

Expressen illustrerade nyheten med en person som tigger småpengar i en konservburk. Omni fastnade för en man som sitter på en IKEA-påse på gatan och tigger med en pappersmugg.

”Alternativa medier” valde istället bilder som tydligt förde tankarna till tillresta tiggare från andra länder. SD-trogna Samtiden valde exempelvis en bild på en man utanför Systembolaget, med en filt och en pappersmugg. Ingen av dessa bilder har något samband med nyheten, utan ger den falska bilden att den gripne mannen skulle vara en person som normalt sitter på gatan och tigger.

Längst gick den estniska nättidningen Fria Tider, som illustrerade artikeln med en mer än åtta år gammal bild föreställande en tiggande kvinna i Paris. Bilden har tagits från Wikimedia och är ursprungligen fotograferad av Alex Proimos, en hobbyfotograf från Sydney.

Den kreativa bildsättningen i fallet med ”tiggaren” från Uppsala påminner om Moderaternas kampanjfilm inför kommunvalet i Göteborg, som Konkret tidigare har rapporterat om. I filmen använder Moderaterna sju år gamla bilder från Kanada för att sprida en bild av Göteborg i fritt fall.

När verkligheten inte passar ihop med fördomarna producerar de ”alternativa medierna” sina egna, påhittade, verkligheter. Allt för att underblåsa rasism och främlingsfientlighet.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar