15 februari 2018 Uppdaterad 16 november 2019

Välfärdsbolaget Attendo fuskar till sig skattepengar – gamla och sjuka får betala

Välfärdsparasiten Attendo har avslöjats med att fakturera Östersunds kommun för tjänster som inte utförts. Samtidigt har VD:n en årslön som motsvarar vad en undersköterska tjänar under hela sitt liv.

Den 12 februari avslöjade Länstidningen Östersund (LT) att det privata vårdföretaget Attendo har överfakturerat kommunen. Attendo, som tar hand om hemtjänst i Östersund, har uppmanat sina anställda att överdriva antalet timmar service som har utförts. LTs källa uppger att Attendos fakturafusk riktades mot äldre ensamstående personer som inte hade koll på fakturorna.

Attendo har också uppmanat sina anställda att skriva upp flera tilläggstjänster, såsom sjukgymnastik, trots att dessa inte utförts. LT rapporterar att Attendo har fakturerat för långt fler arbetstimmar och extratjänster per kund än vad den kommunala hemtjänsten gjort.

Inte nog med att Attendo har överfakturerat kommunen. Bolaget har också pressat sina anställda så hårt att brukarna inte fått den service som utlovats. En 86-årig kvinna som fått hemhjälp genom Attendo berättar för LT att personalen på grund av påtvingad tidspress inte hinner hjälpa henne.

Efter att ha tagit del av interna dokument kan LT avslöja att Attendo delar ut bonusar till chefer som lyckats dra ner på kostnaderna genom att överbelasta sin personal och underbemanna verksamheten.

Attendo gjorde 2016 en vinst på 649 miljoner kronor. Företagets VD Henrik Borelius tjänade förra året 9,25 miljoner kronor. Det motsvarar en undersköterskas livslön. Chefen för det bolag som överfakturerar en redan belastad kommunal sektor, pressar sina anställda till omänskliga arbetsvillkor och ger undermålig service till sina brukare, ska alltså tjäna lika mycket om året som en undersköterska får under hela sitt liv.

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel omnämndes Attendos VD felaktigt som Henrik Borrelia. Konkret beklagar felet. Vi menade självklart inte att Attendos VD skulle uppvisa några likheter med sjukdomen borrelia.

Attendos VD Henrik Borelius var tidigare rådgivare till alliansregeringen i välfärdsfrågor, medan hans syster Maria Borelius var handelsminister i samma regering. Maria Borelius avgick efter åtta dagar på sin post efter att hon avslöjats med att hyra in svart arbetskraft och fuska med skatten.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar