19 februari 2018 Uppdaterad 16 november 2019

Nya Karolinska en av världens dyraste byggnader

Nya Karolinska är en av världshistoriens dyraste byggnader, och kommer att kosta skattebetalarna 37 miljarder kronor. Trots detta är sjukhuset undermåligt. Karolinska anmäls nu av de egna läkarna på grund av allvarliga brister i arbetsmiljön.

Nya Karolinska, som den borgerliga alliansen lovade skulle bli världens bästa sjukhus, har kvalat in på plats 13 bland världens dyraste byggnader. Den är dyrare än ett antal palats i Las Vegas, dyrare än Europeiska centralbanken i Frankfurt och dyrare än världens högsta byggnad, Burj Khalifa i Dubai.

Hur blev det med kvaliteten då? Inte något vidare. Förra året anmälde fyra fackförbund Nya Karolinska till Arbetsmiljöverket på grund av stängda vårdplatser, konstant underbemanning och överbeläggning av patienter. Trots detta tycks ingenting ha blivit bättre. Förra veckan lämnade Stockholms läkarförening in en anmälan om allvarliga arbetsmiljöbrister på NKS. Här är ett axplock:

    1. Allvarliga IT-problem med bland annat nätverk och larmsystem, vilket kan leda till att patienter skadas.

    2. Allvarlig brist på arbetsplatser, både vad gäller administrativt arbete och för läkare.

    3. Allvarliga problem med telefoni som gör att samtal bryts och personal inte går att nå.

    4. Operationssalarna är inte anpassade för operation.

    5. Läkemedel riskerar förstöras eftersom läkemedelsrummen är för små och ofta varmare än de 25 grader som är maxtemperatur för att förvara läkemedel.

    6. Uppåt 4 000 klädskåp saknas för de anställda.

Och så vidare.

Men det allvarligaste är att Alliansens slöseri med stockholmarnas skattepengar bara har börjat. Enligt avtalet som den borgerliga landstingsmajoriteten drev igenom ska landstinget mellan 2017 och 2040 betala 1,6 miljarder per år i drift, underhåll och finansiering. Detta inkluderar en ränta på 12,5% till det privata byggbolaget Skanska.

Totalt blir kostnaden för Karolinska-kalaset minst 37 miljarder. Pengar som tas direkt från skattebetalarnas fickor och kommer att utarma all övrig vård i Stockholms landsting.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar