21 februari 2018 Uppdaterad 16 november 2019

Swedbanks VD lever lyxliv – skrattar åt svenskarnas skulder

I takt med att svenskarnas skulder växer lever bankdirektörerna i allt större överflöd. I en intervju med Expressen hånskrattar Swedbanks VD Birgitte Bonnesen åt svenskarnas bolåneskulder.

 

Svenskarna är ett av världens mest belånade folk. 2017 var svenskarnas totala skuldsättning över 3 500 miljarder kronor, vilket motsvarar ungefär 80% av landets BNP. Till skillnad från flera andra länder i EU fortsätter bolåneskulderna i Sverige att öka.

Att svenskarna tvingas in i skulder beror framför allt på den privatiserade bostadsmarknaden. Den rekordsnabba utförsäljningen av allmännyttan och omvandlingen av hundratusentals hyresrätter till bostadsrätter har tvingat miljoner människor till livslång skuldsättning.

Det växande skuldberget skapar miljardvinster för bankerna. 2016 gjorde Swedbank, Handelsbanken, SEB och Nordea tillsammans en vinst på 92 miljarder kronor. Bankernas vinstmarginal är idag den största sedan Finansinspektionens inledde sina mätningar i början av 2000-talet.

På toppen av skuldberget lever bankirerna i lyx och överflöd. Långt från vanligt folk – i lyxvillor och paradvåningar samlar de miljonerna på hög. Swedbanks direktör Birgitte Bonnesen tjänar 13 miljoner kronor om året, och får dessutom en pensionsersättning på 4,4 miljoner per år. SEBs VD Johan Torgeby tjänar 9,5 miljoner per år och får 4 miljoner per år i pensionsersättning. Anders Bouvin på Handelsbanken tjänar 13 miljoner och får nästan 5 miljoner i årlig pensionsersättning.

Värst av alla är Nordeas VD Casper von Koskull, som i höstas flyttade Nordea till Finland för att slippa betala svensk skatt. Han tjänar 20 miljoner per år och får 3,8 miljoner i årlig pensionsersättning.

Expressen har frågat Swedbanks VD Birgitte Bonnesen om hon tycker att banken tjänar bra på svenskarnas bolån. Hon svarar:

– Hahahahahahahahahahaha.

Och tillägger:

– Jag tycker att vi har en väldigt fin konkurrens i Sverige i dag på bolånesidan.

Samtidigt som skuldberget fortsätter att växa skrattar direktörerna hela vägen till banken. Bonnesens hånskratt sammanfattar vår tids sjukliga ekonomi, där det stora flertalet tvingas skuldsätta sig samtidigt som en liten ekonomisk elit blir allt rikare.

 

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar