22 februari 2018 Uppdaterad 16 november 2019

Sverige har minst antal vårdplatser i hela EU

Vårdkrisen i Sverige blir allt värre. Privatiseringar och nedskärningar har gjort att Sverige nu har minst antal vårdplatser i hela EU.

Sveriges Läkarförbund slog i tisdags larm om att bristen på vårdplatser i Sverige ökar. Det krävs akuta insatser för att lösa situationen.

Bakgrunden är nya alarmerande siffror från Socialstyrelsen, som visar att antalet överbeläggningar och patienter som vårdas på fel avdelning på grund av platsbrist fortsätter att öka i hela landet.

Redan 2015 hade Sverige det lägsta antalet vårdplatser i hela EU. 2,4 vårdplatser per 1 000 invånare. Bland OECD-länderna är det bara Mexiko och Chile som har färre vårdplatser per invånare.

Det är ingen slump att det blivit så här. Tvärtom är det medveten politik. I Alliansens så kallade ”Framtidsplan” ingick byggandet av Nya Karolinska sjukhuset (NKS), som fick färre vårdplatser än det gamla sjukhuset – trots att Stockholmsregionen växer med 46 invånare per dag.

När vänsterpartisten Håkan Jörnehed 2016 frågade det moderata landstingsrådet Marie Ljungberg Schött vad hon tänkte göra åt att 400 vårdplatser stängts i Stockholms läns landsting fick han svaret:

– Framtidens hälso- och sjukvård är här, redan nu. (…) Den trend vi nu ser, att fler vårdplatser är stängda nu än tidigare, är inte negativ. Detta skeende är en planenlig del av framtidens hälso- och sjukvård.

Ljungberg Schött tyckte alltså att Sverige skulle ha ännu färre vårdplatser. Med den borgerliga alliansen vid rodret kommer vårdkrisen att bli allt djupare.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar