28 februari 2018 Uppdaterad 28 februari 2018

Moderaterna ”satsar” på simhallarna – avskedar simlärare

Drunkning är den vanligaste orsaken till att barn dör. Ändå vill Moderaterna i Stockholm skära ned på simundervisningen.

Moderaterna i Stockholm är återigen i blåsväder. I partiets budget för 2018 vill partiet ta 8 miljoner från insatser för ökad simkunnighet och istället satsa pengarna på ”trygghetsåtgärder” i Stockholms simhallar. I en skrivelse anger Moderaterna att pengarna ska gå till ”ökad bemanning, ordningsvakter och kameraövervakning”. Till grund för mångmiljonsatsningen hänvisar partiet till att incidenterna på Stockholms simhallar ökade under 2017.

Men enligt Idrottsförvaltningen i Stockholm har Moderaterna tolkat siffrorna fel. Ökningen beror inte på ett större antal ordningsproblem, utan på att simhallarna i Stockholm för två år sen införde ett nytt rapporteringssystem. Det har gjort att fler incidenter och fler typer av incidenter har rapporterats.

Jan Grönqvist, samordnare på Idrottsförvaltningen, säger till Konkret Info:

– Antalet incidenter under 2017 var en blandning av olika saker – allt från att någon har mått illa på en motionscykel till sexuella trakasserier. Men sexuella ofredanden på Stockholms badhus har minskat markant efter våra åtgärder.

Moderaternas ”satsning” på ökad trygghet i simhallarna riskerar att få motsatt effekt. Partiet vill nämligen finansiera sina vakter och kameror genom att ta samma pengar från satsningar på ökad simkunnighet. Summan – 8 miljoner – motsvarar ungefär 17 heltidsanställda simlärare i Stockholm. En studie från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) visar samtidigt att just insatser för ökad simkunnighet bidragit till att antalet barn som dör genom drunkning har minskat med 90% de senaste 100 åren.

En annan studie från försäkringsbolaget Trygg Hansa varnar för att simkunnighet håller på att bli en klassfråga. Inte minst är det barn med utomeuropeiskt ursprung som drunknar. I sin studie skriver MSB att:

– Det drunknar betydligt fler barn med utomeuropeiskt ursprung än förväntat. Det föreligger en stor överrepresentation av barn från Iran och Mellanöstern. Detta kan bero på att familjer från dessa länder har dålig simkunnighet och svaga kunskaper om säkerhet vid vatten. Dessutom tycks flera utomeuropeiska ungdomar ha omkommit på djupt vatten, eftersom deras kamrater trott att de kunde simma.

Idag meddelade den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad att man istället för att skära ned på simundervisningen med 8 miljoner, skjuter till 8 miljoner extra. Satsningen riktar sig särskilt till små barn i fattigare områden: Farsta, Husby, Skärholmen, Tensta och Vällingby. Idrottsförvaltningens ordförande Alexander Lindholm (S) säger:

– Drunkning är en av de vanligaste dödsorsakerna bland barn. Därför är det viktigt att fler barn lär sig simma.

Drunkning är inte bara en av de vanligaste utan den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 1 och 6 år i Sverige. Men om Moderaterna får som dom vill ska vi alltså ha kameror istället för simlärare. Risken finns att det blir obehagliga filmer.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar