1 mars 2018 Uppdaterad 1 mars 2018

Friskolorna rasar mot statistiken: ”Det är bara bullshit”

”Bullshit”. Så säger Friskolornas VD Ulla Hamilton om statistiken som visar att friskolor ger sina studenter orimliga betyg. Hon tycker inte heller att den svenska offentlighetsprincipen ska gälla på friskolorna.

Konkret rapporterade i tisdags om två rapporter som visar att friskoleelever klarar sig sämre på högskolan trots att de har högre betyg. När VD:n för Friskolornas riksförbund, Ulla Hamilton, får frågor om Skolverkets rapport svarar hon:

”Det är bara bullshit. Det är en av alla de myter som florerar runt i friskoledebatten.”

Den högsta representanten för de svenska friskolorna anser alltså att en statlig rapport baserad på offentlig statistik är ”bullshit”. På sociala medier går Hamilton dessutom till attack mot Skolverket, som ligger bakom studien. Hon påstår bland annat att statistiken skadar myndighetens trovärdighet.

Att Hamilton är emot både statistik och Skolverkets publicerande av statistik är inte så förvånande, med tanke på att hon också vill att friskolorna ska få hålla sin skattefinansierade verksamhet hemlig för det det svenska folket. Hamilton är nämligen motståndare till att friskolor, i likhet med all annan offentlig verksamhet i Sverige, ska följa offentlighetsprincipen. Medan offentlighetsprincipen självklart gäller på alla kommunala skolor anser Hamilton att samma öppenhet innebär en onödig utgift för friskolornas ägare. Syftet med de flesta friskolorna är som bekant att skapa vinst för aktieägarna.

Medan Hamilton avfärdar offentlig statistik från en statlig myndighet för att vara ”myter”, är det i själva verket hon själv som sprider myter för att aktivt dölja vinstjaktens skadliga effekter. Det om något är ”bullshit”.

 

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).