2 mars 2018 Uppdaterad 11 mars 2018

Corbyn visar vägen för socialdemokrati i kris

Den europeiska socialdemokratin befinner sig i djup kris och förlorar val efter val. Undantaget är Labour i Storbritannien. Vore det val idag skulle Jeremy Corbyn bli premiärminister och bilda regering.

I snart 35 år har den europeiska socialdemokratins ledare drivit sina partier högerut med samma argument: med vår politik vinner vi val. Oavsett om kritiken gällt utförsäljningar, nedskärningar eller krig har deras argument alltid varit detsamma: när ”vi” styr partiet så styr partiet landet.

Under många år var detta sant. Schröder, Blair, Persson och Zapatero blev alla framgångsrika genom att utstråla pragmatism. Men de senaste åren har de socialdemokratiska partierna förlorat val efter val – i Grekland, Nederländerna, Polen, Ungern och Frankrike. Italien och Tyskland tycks vara på samma väg. Martin Schulz – den europeiska socialdemokratins stora hopp – hade visserligen en två månaders smekmånad i opinionen, men när valet väl kom var allt som vanligt: de tyska socialdemokraterna SPD fick 20% av rösterna och är återigen Angela Merkels hunsade lilla stödparti.

Undantaget i den krisande europeiska socialdemokratin är brittiska Labour, som svängt kraftigt till vänster de senaste åren. Sedan den oväntade framgången i valet förra sommaren har partiet konsekvent varit Storbritanniens största parti och legat omkring 42%. Om det var val idag skulle partiet utan problem kunna bilda regering.

Det nya, radikala Labour har vänt ut och in på alla föreställningar om vad ett socialdemokratiskt parti ska vara. Bland unga väljare har partiet nästan två tredjedelar av rösterna, och man dominerar stort både inom arbetarklassen och den urbana medelklassen. Och framgångarna har kommit just tack vare radikal vänsterpolitik: återförstatligande av järnväg, post och vård, förbättrade välfärdssystem och stopp för skatteflykt och nedskärningar.

Den vanligaste anklagelsen mot Corbyns Labour är att de är ”populister”. Om det är tänkt som en förolämpning verkar den aningen missriktad. Labour har visserligen varit extremt bra på att ta och vinna initiativet även i klassiska högerfrågor, som trygghet och terrorismbekämpning. Men man har gjort detta utan att överge någon av de socialistiska kärnvärderingarna. I en ny video visar partiet på ett lysande sätt hur man kan ta diskussionen om säkerhet och brottslighet på allvar utan att gå rasisters ärenden.

Dessutom, som framkommer i en analys från Novara Media, baserar sig partiets framgångar inte på fraspolitik – utan på motsatsen. Det var när partiets 140 sidor långa valplattform offentliggjordes några veckor innan valet i maj som debatten svängde. Breda folklager läste och diskuterade förslagen, och de gillade vad de såg.

Handen på hjärtat: när hörde du senast talas om människor som läser en valplattform?

Det är imponerande hur Labour med små medel lyckas ta över det politiska samtalet i Storbritannien, genom smart mediestrategi och snygga kampanjfilmer och medieutspel. Av den hantverksskickligheten har alla som vill bedriva radikal politik mycket att lära.

Men för den som verkligen bryr sig om vänsterns framtid är budskapet djupare än så. Labour har inte bara visat att vänstern har möjlighet att ta makten, och att vänstern kan ta makten genom att presentera sin politik på ett lockande sätt. De har visat att det är själva politiken som vinner val, och att den politik som vinner val är socialistisk.

Sam Carlshamre, Cambridge

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar