5 mars 2018 Uppdaterad 16 november 2019

Skattepengar betalar välfärdslobbyismen

Ulla Hamilton lobbar för vinster i välfärden. Som många andra välfärdslobbyister får hon betalt av skattebetalarna för att göra det.

Ola Elvestuen, vice borgmästare Oslo, Ulla Hamilton, vice gruppledare (m), företagarborgarråd, trafik- och arbetsmarknadsborgarråd i Stockholm och Lars Weiss (s), medlem i Københavns borgerrepresæntation i samband med lobbyorganisationen och Interregprojektet The 8 Million Citys konferens om höghastighetståg i Berns salonger i Stockholm den 10 april 2013. Foto: News Øresund – Johan Wessman. © News Øresund.

Förra veckan rapporterade Konkret att friskoleelever får högre betyg än elever som går på kommunala skolor, men att de ändå klarar högskolan sämre. Uppgifterna kom bland annat från Skolverket. I en uppföljning rapporterade vi att Ulla Hamilton, VD för Friskolornas riksförbund, avfärdat uppgifterna som ”bullshit” och ifrågasatt Skolverkets trovärdighet för att de publicerat den avslöjande statistiken.

Konkret kan nu visa att Ulla Hamilton är en av de politiker som säljer sina erfarenheter, kunskaper och nätverk till högstbjudande.

I en ny studie, ”Svängdörrarnas förlovade land”, visar forskarna att Sverige ”har blivit världsmästare i en mycket speciell och korruptionsbenägen politisk gren: snabb och obehindrad vandring fram och tillbaka mellan politik och lobbyism.” Det handlar om människor som går fram och tillbaka mellan politik och näringsliv.

Hamilton är typexemplet på den här typen av korruption. Förutom att Hamilton 2011 åkte på lyxresa till New York och lät skattebetalarna betala notan har hon sedan 1990-talet rört sig som en jojo mellan politiken och olika lobbyorganisationer. På 90-talet var hon politiskt sakkunnig åt Moderaternas partiledare Carl Bildt. Sen blev hon konsult och kommunikationschef för Svenskt Näringsliv. Därefter gick hon tillbaka till politiken och har bland annat varit ledamot för moderaterna i kommunfullmäktige i Stockholm, Uppsala och Lund.  Hamilton driver även ett konsultföretag och skryter på sin hemsida med att hon har ”mångårig erfarenhet från politik och näringslivsområdet”, vilket tydligen har gett henne ”ett mycket brett nätverk inom dessa områden” och ”omfattade (stavfel!) kunskaper och erfarenheter om hur Stockholm stad fungerar och insyn i såväl kommunalt, landstings (stavfel!) som statligt beslutsfattande.”

Studien ”Svängdörrarnas förlovade land” beskriver hur privata företag och lobbyorganisationer, som Friskolornas riksförbund, rekryterar politiker för att påverka politiken och underminera demokratin. För de stora friskolekoncernerna är det stora pengar som står på spel. Tre av fyra friskolor drivs av vinstdrivande aktiebolag. Marknaden domineras av stora koncerner som köper upp de mindre skolorna. Under de senaste åren har också de skattefinansierade utdelningarna till investerarna ökat kraftigt.

Lobbying handlar inte bara om att driva igenom politiska beslut som är bra för företagen. Som studien visar handlar det också om att förhindra politiska beslut som företagen tror kan leda till minskade vinster. Eftersom en tydlig majoritet av svenska folket är emot de skattefinansierade vinsterna i välfärden, satsar välfärdsföretagen stora summor pengar på att skattemiljonerna ska fortsätta rulla in. Till sin hjälp har de politiker som Hamilton, som använder sina kunskaper om demokratiska processer för att motarbeta dessa processer.

Hamilton, som bor i en paradvåning på Östermalm värderad till 13,5 miljoner kr, tjänade enligt Skatteverket 1,261,685 kr under 2016 (motsvarande 105,000 kr i månadslön). Pengarna kom dels från olika bolagsstyrelser och dels från Friskolornas riksförbund. Med andra ord får Hamilton betalt av svenska folket för att övertyga svenska folket om att vi har fel om vinster i välfärden. Istället vill hon att vi ska fortsätta finansiera välfärdsföretagens vinster – och hennes arvode. I Sverige har vi nämligen den märkliga ordningen att välfärdsföretagen som vill påverka politiken, gör det med hjälp av skattemedel. Pengarna som friskolorna får för att ge våra barn utbildning, hamnar inte bara i ägarnas fickor – de går också till lobbyism för att övertyga oss om att statistik är ”bullshit”.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar