9 mars 2018 Uppdaterad 9 mars 2018

Riksdagsledamöter tjänar miljoner

Flera riksdagsledamöter har en årsinkomst på över en miljon. Denna klyfta i inkomster speglar också politiken där de rikaste får skattesänkningar medan vanliga arbetare får lägre löner och tvingas att arbeta längre.

Riksdagens ledamöter lever gott på skattebetalarnas pengar. Riktigt gott. 780 000 kronor kommer ledamöterna tjäna i år. Det ska jämföras med medianlönen för arbetare som 2016 var 25 300 kronor i månaden och för tjänstemän som var 37 300. Men vissa ledamöter nöjer sig inte med det. I riksdagen finns hela 33 ledamöter med miljoninkomster som de uppnår med sidoinkomster. 24 av årsmiljonärerna tillhör Allianspartierna eller Sverigedemokraterna medan regeringspartierna S och MP har 8 årsmiljonärer.

Vänsterpartiets 21 ledamöter sticker ut då de måste skänka en större del av lönen till partiet. Efter partiavgift och vanliga skatter får de 28 000 kronor kvar – jämförbart med medianlönen för tjänstemän efter skatt. Det betyder att det finns fler ledamöter i riksdagen med miljoninkomster än sådana som lever på jämförbar tjänstemannalön.

Moderaterna leder löneligan med Dag Klackenberg, vd för Böcker & Papper i Sverige AB, som 2017 hade en inkomst på drygt 3,6 miljoner kronor. Klackenberg tar ut arvode från tre av åtta av sina styrelseuppdrag samt plockar ut pension från perioden som ordförande för Svensk Handel.

Avståndet mellan rikspolitikerna och vanligt folk påverkar hur väl de kan sätta sig in i väljarnas ekonomiska vardag och livssituation. Det speglar naturligtvis vilka intressen de kommer beakta mest när de lägger politiska förslag. Alliansen har högst andel årsmiljonärer i riksdagsgruppen och samtliga av dess partier vill sänka skatter för höginkomsttagare och göra det lättare för företag att sparka anställda. De borgerliga partierna kräver sänkta ingångslöner för unga och nyanlända som en murbräcka mot sammanhållning och schyssta villkor på arbetsplatserna. Tillsammans med Sverigedemokraterna tänker de också rösta ner förslaget om vinstbegränsningar i den privatiserade välfärden.

Samtidigt pratar Socialdemokraterna om att begränsa strejkrätten och har ingått en överenskommelse om höjd pensionsålder tillsammans med de borgerliga partierna. Så visst spelar det roll vilken verklighet politiker lever i och vilka de väljer att representera.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar