12 mars 2018 Uppdaterad 16 november 2019

Högervindar i italienska valet

Det är ännu inte klart vem som får bilda regering i Italien. Men det är tydligt att valet blev en framgång för populister, fascister och rasister.

Söndagen den 4 mars gick Italien till val. Valdeltagandet stannade på 72,9 procent – det lägsta sedan Italiens demokratiska konstitution togs i bruk 1948. En stor del av dem som bor i landet fick inte heller rösta. Det är mycket svårt för invandrare – men också barn till invandrare – att få italienskt medborgarskap.

Populistiska Movimento 5 Stelle (”Femstjärnerörelsen”) fick mer än 30 procent av rösterna, både i kammaren och i senaten, mycket tack vare starkt stöd i centrala och södra Italien. Högerblocket – Lega, Fratelli d’Italia, Silvio Berlusconis parti Forza Italia – fick tillsammans över 38 procent av rösterna. Det före detta regeringspartiet Partito Democratico, som tillhör den socialdemokratiska gruppen i EU, mäktade bara med 18,9 procent. Socialdemokraternas partiledare Matteo Renzi avgick dagen efter valet.

Endast ett utpräglat vänsterparti, Liberi e Eguali (”Fri och jämställd”), klarade sig över det italienska parlamentets treprocentspärr. Ett annat vänsterparti, Potere al Popolo! (”Makten åt folket!”), fick 1,1 procent av rösterna. Båda partierna är endast några månader gamla.

I skrivande stund är utgången av valet osäker. Eftersom inget av blocken har fått egen majoritet i parlamentet kan det bli svårt att bilda regering. Matteo Salvini, partiledare för Lega, har sagt att hans högerblock kommer att bilda en egen regering. Den populistiska Femstjärnerörelsens Luigi Di Maio har sagt att han är beredd att förhandla med alla partier. Den 23 mars sker den första sammankomsten i parlamentet och kort därefter förväntas Italiens statsöverhuvud och landets president Sergio Mattarella utse den nya statsministern.

Även om vi inte vet vilka som kommer att sitta i nästa italienska regering står det klart att valet blev en framgång för populister, fascister och rasister. De senaste månaderna har det rasistiska våldet eskalerat i Italien. Många fruktar att valutgången kommer att spä på våldet ytterligare.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar