13 mars 2018 Uppdaterad 16 mars 2018

Stora drogproblem i Danderyd

Ungdomar från det rika Danderyd använder mer narkotika än ungdomar från andra kommuner. Samtidigt har deras droganvändning allvarliga konsekvenser i fattigare områden.

Enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) använder gymnasieungdomarna i Danderyd betydligt mer droger än ungdomar i andra Stockholmskommuner. 20 procent av pojkarna och 12 procent av flickorna i Danderyd uppger att de under den senaste månaden har använt narkotika. Det är mer än dubbelt så höga siffror som genomsnittet bland Stockholms kommuner. Det är sedan tidigare känt att ungdomar i Danderyd dricker mer än genomsnittet.

Alexander Antonian, kommunpolis i Danderyd, beskriver rapportens resultat som ”oroväckande” och lägger ansvaret på ungdomarnas föräldrar och kommunens skolor. För att få bukt med knarkproblemen efterlyser Antonian en särskild avdelning för narkotikabrott i Danderyd. Polisen har tidigare gjort flera tillslag mot gymnasier i Danderyds kommun.

Men trots de utbredda narkotikaproblemen i Danderyd, som är Sveriges rikaste kommun, löper ungdomarna i området betydligt mindre risk att gripas av polis än ungdomar som bor i andra Stockholmskommuner. Samtidigt som fler ungdomar i rika områden själva uppger att de använder droger är det nämligen främst ungdomar i fattiga områden som misstänks för narkotikabrott. Ungdomar som saknar föräldrar med eftergymnasial utbildning, eller som bor i hyresrätter, löper också större risk att misstänkas.

I sin rapport belyser Brå det omfattande missbruket i Danderyd. Men rika människors drogproblem stannar inte inom de rika områdena. Rika missbrukares pengar finansierar organiserad kriminalitet, vapen och våld i fattigare stadsdelar – något som de rika ungdomarna känner till men inte vill kännas vid.

En man som spenderar tusentals kronor i månaden på droger berättar för SVT att han köper sin narkotika i fattiga stadsdelar:

– Ja, det är en jättetråkig bieffekt att blod spills på gatorna i förorten, men jag tycker inte det kan läggas på mig, säger han.

Dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) menade att Malmöbor som klipper sig billigt har ett ansvar för det dödliga gängvåldet. Men hittills har ingen ledande politiker krävt Danderydborna på sin del av ansvaret.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar