17 mars 2018 Uppdaterad 17 mars 2018

Nytt massavhopp från Sverigedemokraterna

Splittringen inom Sverigedemokraterna blir allt djupare. I torsdags hoppade tio medlemmar i Motala av i protest mot partiledningen.

Motsättningarna inom Sverigedemokraterna växer. För en månad sedan petades riksdagsledamoten Kent Ekeroth — mest känd för järnrörsskandalen 2010 – från partiets riksdagslista inför det kommande valet. I torsdags hoppade riksdagsmannen Olle Felten av partiet och blev därmed den femte riksdagsledamoten som lämnat Sverigedemokraternas sedan valet 2016 – ett nytt bottenrekord i svensk politisk historia.

Under fredagen fortsatte sammanbrottet i partiet. Inte mindre än tio sverigedemokrater i Motala – varav tre politiker i kommunfullmäktige – lämnar partiet. På en video som lagts upp på internet ses person efter person som klipper sönder sina medlemskort. Först ut är Joakim Pripp, gruppledare för SD i Motala samt ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och socialnämnden i Motala kommun.

”Sverigedemokraterna är så odemokratiska”, säger han på filmen. ”Jag avgår och klipper mitt kort”.

Enligt Östgöta-Correspondenten handlar massavhoppet om att partiledningen ogiltigförklarade Motalasektionens årsmöte som ägde rum tidigare i vintras. Om det stämmer handlar även det senaste massavhoppet om partiledningens kritiserade toppstyre. I januari hoppade 11 av 13 av partiets styrelseledamöter i Jimmie Åkessons hemkommun Sölvesborg av partiet av samma anledning.

Sverigedemokraterna har störst andel politiska vildar och tomma stolar i både riksdagen, landstingen och kommunerna. Över en tredjedel av partiets politiker har övergett sina poster sedan valet 2014. I januari visade en sammanställning av SVT att 527 av partiets 1 518 folkvalda representanter hade hoppat av. Nu är det alltså ännu fler.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar