18 mars 2018 Uppdaterad 18 mars 2018

Hanif Bali ljög om hemliga kontakter – utreds av SÄPO

Riksdagsmannen Hanif Bali (M) misstänks ha spritt rysk underrättelseinformation om Sverige på Twitter. Nu har hans eget parti anmält honom till SÄPO.

I måndags (12/3) publicerade Hela Hälsingland en intervju med den ukrainska människorättsaktivisten Olga Skripnuk, som flydde från sitt hem på Krim efter att Ryssland invaderat halvön 2014. Intervjun skedde på Utrikesdepartementet (UD) i Stockholm den 13 februari. Bara en dag senare (14/2) begärdes all kommunikation om mötet ut av den SD-anknutna populistsajten Nyheter Idag.

18 minuter efter att intervjun publicerats i Hela Hälsingland publicerade den kontroversielle riksdagsmannen Hanif Bali (M) mejlväxlingen mellan UD och Hela Hälsingland på Twitter, i tydligt syfte att misskreditera journalisten. Enligt DN väckte Balis agerande ”stor förvåning” på UD:

– Det väcker ett obehag och en oro, även för de inbjudna människorättsaktivisterna, säger en källa på UD till DN. Den här typen av möten måste vi kunna ha utan att andra aktörer blandar sig i.

Det är oklart  hur Nyheter Idag fått information om intervjun. UD själva misstänker avlyssning, antingen av mejlen eller genom avancerad signalspaning riktad direkt mot UD, möjligen av främmande makt.

Hanif Bali hävdade först att han ”såg mejlen i flödet, sparade ner dem och lade upp dem nån timme senare”. Därefter hävdade han att han fått dem av ”en bekant”. Efter att Chang Frick, chefredaktör på Nyheter Idag, ändrat sin berättelse och medgett att han personligen varit i kontakt med Bali och skickat informationen till honom, ändrade även Bali sin berättelse och erkände att han fått informationen från Nyheter Idag.

Chang Frick säger till Sveriges television (SVT) att han känner Bali väl.

Bali, som sitter i Moderaternas partistyrelse, anklagas nu för att vara en ”nyttig idiot” som går Vladimir Putins ärenden. Moderaterna utreder Balis agerande, och partiet har även kopplat in SÄPO.

Högextrema och högerpopulistiska sajter som Nyheter Idag har länge anklagats för att sprida pro-rysk propaganda. Många av sajterna har starka band till Östeuropa. De två största ”svenska” sajterna är Samhällsnytt, före detta Avpixlat, som kontrolleras av Kent Ekeroth (SD) via Ungern, och Fria Tider, som ges ut från Estland. Det är inte känt om sajterna får ekonomiska bidrag från Ryssland.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar