20 mars 2018 Uppdaterad 20 mars 2018

”Självkörande” Uber dödar fotgängare

En 49-årig kvinna i USA dödades när hon ledde sin cykel över ett övergångsställe. Den självkörande Uber-bilen körde rakt på henne utan att sänka farten.

Dara Khosrowshahi, Ubers VD, meddelade på Twitter att företaget ”arbetar med lokala myndigheter för att första vad som hänt”. Men utanför Ubers huvudkvarter är händelseförloppet ganska tydligt. Enligt lokala medier i Arizona dödades 49-åriga Elaine Herzberg av en ”självkörande” Uber-bil när hon ledde sin cykel över gatan. Olyckan skedde i söndags (18/3). Enligt polisen körde bilen på henne i full hastighet, utan att sänka farten eller försöka stanna.

Uber flyttade sitt experiment med självkörande bilar från Kalifornien till Arizona förra året. Detta efter att de kaliforniska myndigheterna krävt att företaget skulle följa samma säkerhetsregler som alla andra företag som utvecklar självkörande bilar. Det ville inte Uber, som föredrog att flytta verksamheten till en delstat med färre regler.

Lokala kritiker oroade sig för att myndigheterna i Arizona inte tog riskerna på allvar. Men flytten hyllades av Arizonas republikanske guvernör, affärsmannen Doug Ducey, som avfärdade riskerna och menade att Kaliforniens hårdare säkerhetsregler inte handlade om säkerhet utan om ”byråkrati” och motstånd mot ”förändring”:

– Arizona välkomnar Ubers självkörande bilar med öppna armar och vidöppna vägar, sade Ducey. Medan Kalifornien bromsar innovation och förändring med byråkrati och regler, visar Arizona vägen till ny teknologi och ny business.

Enligt Doug Ducey skulle Ubers självkörande bilar leda till ökad trafiksäkerhet.

Uber har på kort tid blivit världsledande inom persontransporter. Företagets grundläggande affärsidé är att ersätta professionella förare med privatbilister som använder sina egna bilar och får betalt per körning. Detta upplägg gör att företaget kan undvika arbetsgivaravgifter, moms och andra skatter. Företaget bedriver även avancerad ”skatteplanering”. På så sätt kan Uber erbjuda billigare resor än sina konkurrenter.

Strategin har varit kommersiellt framgångsrik: Uber värderades nyligen till 72 miljarder amerikanska dollar. Men den har också mött motstånd på många håll, bland annat i Danmark, Storbritannien, Bulgarien, Italien, Ungern, USA, Kanada, Kina, Taiwan och Australien.

Den senaste tiden har Uber försökt sänka kostnaderna ytterligare genom att utveckla självkörande bilar, för att på sikt kunna göra sig av med mänskliga förare. 49-åriga Elaine Herzberg dog till följd av experimentet.

Det är oklart vem som är juridiskt ansvarig när en självkörande bil dödar en människa. Ubers VD Dara Khosrowshahi har i alla fall inte tagit på sig ansvaret. Inte heller Arizonas guvernör Doug Ducey, som lockade till sig företaget med färre säkerhetsregler och mindre ”byråkrati”.

Petter Hellström, Cambridge

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).