26 mars 2018 Uppdaterad 8 oktober 2021

Göteborg 2018: Miljonärer festar på slott – pensionärer säljer tidningar för att överleva

I fredags bjöd magasinet Connoisseur till fest utanför Göteborg. Samtidigt tvingas fattigpensionärer i regionen att sälja de hemlösas tidning Faktum för att överleva.

I fredags ordnade det exklusiva magasinet Connoisseur en galakväll för 350 svenska miljonärer på Bjertorps slott utanför Göteborg. Connoisseur delas ut gratis till alla svenskar som tjänar över 1,9 miljoner kronor per år. Drygt 30 000 personer får tidningen i brevlådan: de 0,3% rikaste människorna i Sverige.

Temat för kvällen var glitter och glamour. Bland gästerna som trädde in i slottet på en matta av guld sågs bland annat fastighetsmiljardären och adelsmannen Per Taube, entreprenören Dominika Peczynski och moderatpolitikern Åza Brennander. De bjöds bland annat på skaldjursbuffé med ostron och champagne, samt en exklusiv konsert med Charlotte Perrelli.

– Det är härligt att bekräfta dessa människor, säger Connoisseurs grundare och förlagschef Susanne Ytterskog till SVT.

Samtidigt kommer rapporter om att ett annat magasin i Göteborg, de hemlösas tidning Faktum, har rekryterat nya försäljare. Ett stort antal svenska fattigpensionärer har börjat sälja tidningen för att överleva. Enligt chefredaktören Sarah Britz handlar det om människor som tidigare har försökt överleva på bidrag, låga pensioner och sjukpensioner.

– De har det fruktansvärt dåligt ställt, säger hon till Aftonbladet. De behöver den där extra tusenlappen varje månad för att inte bli vräkta.

Hon fortsätter:

– Kanske ska man åka tåg till Skövde från Göteborg för att hälsa på ett barnbarn som fyller år, men har inte råd med biljetten. Därför måste man kanske sälja tio tidningar extra just den veckan.

Men även miljonärer har problem. Enligt en undersökning som Connoisseur gjort bland sina läsare ligger 71 procent av dem ”sömnlösa på nätterna” av oro för att skatterna ska höjas.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar