28 mars 2018 Uppdaterad 28 mars 2018

Amerikansk vänster på frammarsch

Bernie Sanders framgångar har gett vänstern i USA luft under vingarna. Den snabbt växande organisationen Democratic Socialists of America har de senaste åren fått 25 000 nya medlemmar.

Democratic Socialists of America.

Den amerikanska vänstern har fått en nytändning. Inspirerade av Bernie Sanders oväntade valsuccé organiserar sig allt fler – och ofta nyblivna – socialister runtom USA. Den utbredda ilskan över Donald Trumps valseger har också spelat in i att många smågrupper på vänsterkanten har fått ökat stöd. Bland dem har Democratic Socialists of America (DSA) vuxit allra mest. Organisationen som bara hade ett par tusen anhängare innan Sanders valkampanj har idag över 30 000 medlemmar.

DSA är en så kallad “multi-tendency organisation”, vilket innebär att den samlar vänsteraktivister från olika traditioner. Det finns ingen tydlig politisk linje eller ideologi i organisationen. Det som förenar medlemmarna är tron på organisatorisk och samhällelig demokrati i en bredare bemärkelse, med stöd för reformer som exempelvis minskar de stora företagens makt till förmån för vanliga människors rättigheter.

En av DSAs viktigaste kampanjer är Medicare for All: sjukvård för alla, ungefär i linje med vad som erbjuds i Sverige och många andra länder i Europa. Målet är att ingen person i behov av sjukvård ska behöva gå utan. En sjukvård för alla vore inte bara en mer human och demokratisk lösning, utan väntas även minska utgifterna. USA spenderar i nuläget betydligt mer på sjukvård än andra rika länder, trots att många amerikaner saknar tillgång till vård.

En mer gräsrotsorienterad kampanj som DSA driver drogs igång i New Orleans i somras. Den går ut på att locka förbipasserande bilister att reparera bromsljusen på sina bilar. Polisen stoppar ofta bilister med trasiga bromsljus, något som kan leda till obehagliga situationer och böter. Genom att hjälpa till med att laga bromsljus kan böter och inblandning med rättssystemet undvikas, samtidigt som DSA når ut till människor som inte tidigare hört talas om organisationen.

Medan DSAs medlemmar ofta prioriterar kampanjer som direkt påverkar människors vardag och pushar för reformer utifrån som med Medicare for All har organisationen även ett gäng folkvalda representanter. Den kanske mest anmärkningsvärda valframgången står Lee Carter för, en 30-årig krigsveteran och DSA-medlem som i november 2017 valdes in i Virginias delegathus. Trots att Carter blev invald som demokrat hade han inget starkt stöd från det demokratiska partiet. Istället var det framför allt DSA-medlemmar och andra volontärer som drev hans kampanj. Precis som många andra i DSA är Carter en nybliven socialist som inspirerats av Bernie Sanders.

Frågan är naturligtvis hur mycket en fortfarande förhållandevis liten socialistisk organisation kan påverka i ett USA under Trump. Jag tror att DSA både har potential att driva den politiska debatten och demokraterna vänsterut, framför allt på lokal och delstatlig nivå, samt ytterligare, popularisera socialistiska idéer. Huruvida organisationen kan fortsätta växa och etablera sig som en kraft att räkna med i olika stadsdelar och lokalsamhällen återstår att se. Flera medlemmar som jag pratat med ser det sistnämnda som den stora utmaningen.

Jimmy Kriström, New York

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar