28 mars 2018 Uppdaterad 16 november 2019

Rekordstora avhopp från SD

Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Jeff Ahl blir den sjätte att hoppa av SD under innestående mandatperiod – ett nytt rekord i svensk politisk historia.

Avhoppen från SD fortsätter. Jeff Ahl meddelar att han istället går med i det nystartade partiet ”Alternativ för Sverige”, som samlar uteslutna och avhoppade sverigedemokrater. I en debattartikel uttrycker sig Ahl kritiskt mot Sverigedemokraternas (SD) politik, men också mot ”den tilltagande vänskapskorruptionen” inom partiet.

Kritiken avfärdas av SD:s presschef Henrik Vinge, som säger att Jeff Ahl är ”en konfliktsökande och impulsiv person”. Mycket har alltså skett sedan valet 2014, då SD tyckte att Jeff Ahl var en av de 49 mest kompetenta och lämpade personerna att styra Sverige.

Med sex avhoppade riksdagsledamöter under mandatperioden 2014–2018 innehar SD rekordet i svensk politisk historia med god marginal. Ny demokrati kommer på andra plats med fyra avhopp under mandatperioden 1991–1994. Inget annat parti har förlorat fler än två riksdagsledamöter under en och samma mandatperiod. Socialdemokraterna, som suttit i Sveriges riksdag sedan 1911, har aldrig tappat en riksdagsledamot. Moderaterna har förlorat totalt fyra under hela sin existens – två av dem till SD.

Redan 2015 hoppade Jimmie Åkessons egen svärmor Margareta Larsson av partiet. 2016 uteslöts Anna Hagwall efter anklagelser om antisemitism. Hanna Wigh lämnade partiet 2017, enligt egen uppgift efter grova sexuella övergrepp från ”en högt uppsatt riksdagskollega” inom det egna partiet. Senare samma år tvingades Pavel Gamov lämna partiet. Under mars 2018 hoppade först Olle Felten av partiet och nu har alltså Jeff Ahl följt samma mönster.

Sverigedemokraterna fick 49 mandat i Riksdagsvalet 2014 men har idag bara 43 ledamöter kvar. Sverigedemokraterna förlorar sina folkvalda i rasande takt: avhoppen sker inte bara på riksdagsnivå utan på alla nivåer. Redan i januari visade en sammanställning av Sveriges television (SVT) att 527 av partiets 1,518 folkvalda representanter hade hoppat av. Sedan dess har avhoppen eskalerat.

(Foto News Øresund/Wikimedia Commons)

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar