1 april 2018 Uppdaterad 1 april 2018

Maktmissbruk i EU – Junckers högra hand blir ny generalsekreterare

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har utsett sin högra hand Martin Selmayr till ny generalsekreterare för Europeiska kommissionen. Nu beskylls han för maktmissbruk och för att undergräva EU-projektets trovärdighet.

Det blev en orolig start på nya jobbet för Martin Selmayr. Tillsättningen av Europeiska kommissionens nye generalsekreterare har omgärdats av allvarliga anklagelser och misstankar om maktmissbruk och korruption. Bakgrunden är Selmayrs tidigare arbete som kabinettschef under Europeiska kommissionens ordförande, kristdemokraten Jean-Claude Juncker. Kritiker menar att bristen på transparens kring hans oväntade utnämning undergräver EU:s trovärdighet. Enligt den franske journalisten Jean Quatremer handlar det om en regelrätt kupp.

Selmayr, född 1970 i västtyska Bonn, är utbildad jurist. Han har tidigare arbetat för Europeiska centralbanken (ECB). Men det var som anställd inom Bertelsmann-koncernen – en av världens största och mäktigaste mediekoncerner – som hans karriär tog fart på allvar. Inom Bertelsmann lärde han nämligen känna Elmar Brok, Europaparlamentsledamot för Tysklands kristdemokratiska union (CDU) och tungviktare inom Europaparlamentets största partigrupp, det konservativa Europeiska folkpartiet. Brok är dock inte bara Europaparlamentsledamot utan också en högt uppsatt chef inom Bertelsmann, där han bland annat arbetar med lobbying riktad mot de europeiska institutionerna. Med andra ord är Brok både folkvald politiker och lobbyist med uppdrag att påverka folkvalda politiker.

Brok blev snart en slags politisk mentor för Selmayr. 2003 rekommenderade han Selmayr till jobbet som chef för Bertelsmanns Brysselkontor. Han förmedlade också kontakten mellan Selmayr och Jean-Claude Juncker, som liksom Brok är kristdemokrat. Året därpå började Selmayr arbeta som talesperson för en annan kristdemokratisk politiker, Viviane Reding, dåvarande EU-kommissionär för informationssamhälle och medier. Så småningom utsågs han till Redings kabinettschef. När Reding avgick från posten som kommissionär gick hon till ett toppjobb inom Bertelsmann.

Selmayr började då istället arbeta för Jean-Claude Juncker. Inledningsvis var han Junckers kampanjchef inför EU-valet 2014 och därefter blev han Junckers kabinettschef, vilket gav honom stor makt samtidigt som han kunde undvika strålkastarljuset. Den 21 februari i år utsåg Juncker plötsligt sin egen kabinettschef till Europas högst uppsatte tjänsteman. Presskonferensen hade sammankallats bara 51 minuter i förväg och kom som en fullständig överraskning i Bryssel.

Tillsättandet av Selmayr är helt klart politiskt, även om Juncker gjort sitt bästa för att presentera det som ett oansenligt och sakligt beslut. Kritiken har dock varit mycket stark. Europaparlamentet har tillsatt en formell utredning för att ta reda på om det förekommit några regelbrott i samband med utnämningen. Men oavsett vad utredningen kommer fram till är det inte troligt att den får några särskilda konsekvenser, eftersom Junckers partigrupp – Europeiska folkpartiet – har majoritet i Europaparlamentet.

Selmayr är finanslobbyisternas favorit i Bryssel. Juncker har nu gett honom kontroll över Europeiska kommissionen och dess 33,000 anställda. Därigenom har han en position som ger honom stort inflytande över hela EU. Hans utnämning bidrar också till att förstärka Europeiska folkpartiets ställning och till den så kallade ”tyskifieringen av Europa”. Det finns sedan tidigare en markant överrepresentation av tyskar på de höga tjänstemannaposterna inom EU.

Selmayr får räkna med ett stort antal meningsmotståndare i Bryssel. Den kritik som framförts mot hans utnämnande till generalsekreterare för Europeiska kommissionen riskerar dock att få mycket litet gensvar, på grund av kommissionens brist på transparens och kontrollmekanismer.

Tom Kucharz, Bryssel

Foto: Plamen Stoimenov/Wikimedia Commons

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar