16 april 2018 Uppdaterad 19 september 2020

Klanernas makt ökar i Sverige

Politiker och debattörer talar gärna om ett framväxande klansamhälle – med syftning på flyktingar och invandrare i förorten. I skuggan av dessa debatter pågår en större samhällsomvandling. Ett litet antal extremt rika familjer håller på att ta kontrollen över Sveriges ekonomi.

En rapport från institutet Katalys visar att 15 svenska familjer kontrollerar 70 procent av det svenska börsvärdet, eller motsvarande 4 935 miljarder kronor. Det är mer än Sveriges samlade bruttonationalprodukt (BNP) under förra året: 4 604 miljarder kronor.

I rapporten visar forskarna att finansfamiljernas makt har ökat snabbt under de senaste decennierna. Den rikaste procenten ökade sin andel av den totala förmögenheten i Sverige från ungefär 20 procent 1978 till nästan 40 procent 2006. Allt tyder på att de är ännu mer dominerande idag. Samtidigt har medborgarnas inflytande över den svenska ekonomin minskat, bland annat för att politikerna har sålt ut många av de gemensamt ägda, statliga och kommunala företagen.

För att våra läsare ska känna till Sveriges mäktigaste klaner har Konkret sammanställt information om några av familjerna och deras patriarker.

Wallenberg – Den enskilt mäktigaste klanen är familjen Wallenberg, som leds av patriarken Jacob Wallenberg (ovan). Wallenbergimperiets förste patriark var André Oscar Wallenberg, som grundade Stockholms Enskilda Bank (SEB) i mitten av 1800-talet. Idag kontrollerar Wallenbergarna närmare 2 000 miljarder kronor eller ungefär 40 procent av Stockholmsbörsens värde. Genom investeringsbolagen Investor och Foundation Asset Management (FAM) har de bland annat makten över storbolag som ABB, Aleris, AstraZeneca, Electrolux, Ericsson, Husqvarna, SAAB, SAS, SEB och StoraEnso. Genom äktenskap är de besläktade med familjerna Sachs (NK:s grundare), Dinkelspiel (bankirfamilj som bland annat haft höga positioner inom Moderaterna) och Bonnier. Wallenbergarna har länge haft nära band till Moderaterna. De äger gods på olika håll i landet och har även en egen begravningsplats med ett mausoleum (se bild högst upp). Marcus Wallenberg pressade år 2006 Fredrik Reinfeldts alliansregering för att få bygga en vapenfabrik i den islamistiska diktaturen Saudiarabien.

Kamprad – Den nyligen avlidne patriarken Ingvar Kamprad (ovan) växte upp i en rik överklassfamilj i Småland, men odlade framgångsrikt myten om sig själv som en strävsam man från enkla förhållanden. Kamprads pappa var övertygad nazist och i sin ungdom var även Ingvar aktiv medlem i det svenska nazistpartiet. Men större delen av livet ägnade Kamprad åt det egna företaget Ikea, som är värderat till cirka 655 miljarder kronor. Kamprad har upprepade gånger kritiserats för Ikeas skatteplanering och hemliga ägarstruktur, som gör det möjligt att gömma undan pengar i olika utländska bankkonton. 2012 köpte Ikano Fastigheter 1 700 hyreslägenheter från allmännyttan i Stockholms kommun. Kraftiga hyreshöjningar i förorten Hagsätra i Stockholm tvingade många boende att lämna sina bostäder, vilket bland annat ledde till att fyra äldre hyresgäster tog livet av sig. Tillsammans med Ikano Bank och Ikano Fastigheter gick Ikea efter Kamprads död i arv till patriarkens tre söner.

Lundin – Familjen Lundin leds av patriarken Ian Lundin (ovan) och är värderade till omkring 95 miljarder kronor. Deras viktigaste bolag är oljeprospekteringsbolaget Lundin Petroleum (tidigare Lundin Oil), det största prospekteringsbolaget i Europa som inte står under demokratisk kontroll. Familjen Lundin har en nära relation till Moderaterna och framför allt Carl Bildt, före detta moderat partiledare, statsminister (1991–1994) och utrikesminister (2006–2014), som suttit i styrelsen för Lundin Oil. Bolaget har under lång tid specialiserat sig på att prospektera efter olja i konfliktområden, diktaturer och under andra omständigheter där andra bolag inte vill arbeta. De var bland annat verksamma i Sydafrika under apartheidregimen och har också arbetat i krigsområden i diktaturerna Etiopien och Sudan. Företaget har upprepade gånger anklagats för folkrättsbrott, senast i Sudan där de arbetade tillsammans med den sudanesiska armén för att få tillgång till oljefält i Sydsudan, samtidigt som armén begick grova övergrepp mot Nuerfolket: tusentals människor dödades, våldtogs eller fördrevs i de områden där Lundin borrade efter olja.

Bonnier – Även om familjen Bonnier endast kvalar in på plats 14 av 15 i listan över de mäktigaste klanerna i Sverige – med sina ynka 40 miljarder kronor – har de ändå stort politiskt inflytande. Detta mäktiga mediahus äger bland annat Expressen, Dagens Nyheter, Dagens Industri, Sydsvenskan, TV4, Bonnierförlagen och Adlibris.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar