7 september 2018 Uppdaterad 16 november 2019

Dyrare mat men billigare dansbandskonserter

Om Sverigedemokraterna får större inflytande efter valet kan det bli dyrare att äta – partiet vill höja momsen på restaurangbesök och i förlängningen även livsmedel från 12% till 25%. Även Moderaterna vill höja momsen på livsmedel.

Sverigedemokraterna (SD) går till val på att höja momsen på restaurangbesök, catering och hämtmat från 12% till 25%. Ökningen riskerar att slå hårt mot restaurangbranschen. Även integrationen kan bli lidande eftersom många av branschens anställda är utrikesfödda.

Men det är inte bara restaurangbesök som kan bli dyrare om SD får större inflytande i riksdagen efter valet. I partiets senaste budgetproposition menar man att momsen bör vara 25% på alla varor och tjänster, och att lägre momssatser bör betraktas som ett intrång i marknadsekonomin. I förlängningen vill partiet höja momsen på ett stort antal varor och tjänster, som idag har lägre moms än 25%.

Enligt SD själva är den låga momsen på vissa varor och tjänster till och med en av anledningarna till att partiet vill lämna EU. Enligt SD gör EU-regler det omöjligt för Sverige att höja momsen. Men detta är felaktigt: EU-reglerna hindrar inte medlemsländer från att höja momssatser, EU har däremot tillåtet nationella undantag för moms under 15%. EU överväger nu att släppa på minimisatsen 15% men kräver ändå att momssatserna inte ska vara för låga på varor som kan anses skadliga eller farliga, som tobak, alkohol och eldvapen.

En vara som kan bli markant dyrare om SD får som de vill och momsen höjs till 25% är maten. Livsmedel har idag en momssats på 12%. Om momsen på livsmedel höjs till 25% kan en barnfamilj få ökade matkostnader på över 9 000 kr om året. Det hävdade i alla fall Moderaterna (M) i en film från 2016, i vilken de kritiserade SD för att inte stå upp för hushållens ekonomi.

Men M har nu svängt i frågan och vill själva höja momsen på mat – från 12% till 14%. Det motsvarar en kostnadsökning om nästan 2 000 kronor om året för en barnfamilj, utifrån deras eget sätt att räkna.

Bakom SD:s och M:s förslag på höjd moms finns partiernas vilja att sänka inkomst- och bolagsskatterna, vilket skapar ett hål i budgeten. SD skriver i sin budget att de vill höja skatten på mat på grund av dess ”fördelningspolitiska effekter”. Med fördelningspolitik brukar man mena sådana reformer som omfördelar pengar från rika till fattiga, men i detta fall handlar det snarare om motsatsen. Momsen är nämligen en så kallad ”platt skatt” som slår hårdast mot låginkomsttagare, eftersom de tvingas betala en större andel av sin inkomst i moms, än höginkomsttagare.

Sverige har de senaste åren fått hård kritik för att svensk skattepolitik bidrar till att öka klyftorna i samhället, istället för att minska dem. Som Konkret tidigare har rapporterat har Sverige redan idag en bottenplacering vad gäller skattepolitikens effekter på ojämlikheten (plats 120 av 152 i The Commitment to Reducing Inequality Index). Efter valet kan det bli ännu värre.

Men SD vill inte höja momsen på allt, det finns ett undantag från partiets övertygelse att momsen bör vara 25% på alla varor och tjänster. Förra året lämnade SD in Motion 2017/18:159 om ”dansbandsmomsen”. Partiet vill att momsen för dansbandskonserter ska sänkas från 25% till 6%. Förslaget avslogs av riksdagen.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar