19 september 2018 Uppdaterad 19 september 2018

Korrupt: Ulf Kristersson

I en ny serie riktar Konkret strålkastarna mot korrupta makthavare. Först ut är Ulf Kristersson, som kan bli Sveriges nästa statsminister.

Namn: Ulf Hjalmar Kristersson
Född: 29 december 1963
Yrke: Politiker
Inkomst: 2 016 000 kr/år

Moderatledaren Ulf Kristersson gick till val på att sänka skatterna, begränsa invandringen och öka antalet poliser. Under parollen ”Lika för alla” säger sig Kristersson vilja skapa ett samhälle där ingen går före i kön och där alla människor har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter.

Samtidigt har Kristersson gjort sig känd för upprepade skandaler och anklagelser om korruption och brottsliga handlingar. Konkret listar de fem mest uppmärksammade skandalerna.

___________________________________________________________________________________

1. Olagliga utförsäljningar

Mellan 2006 och 2010 var Kristersson socialborgarråd i Stockholm. Han genomdrev då omfattande utförsäljningar av offentliga verksamheter och kommunala bolag för priser långt under marknadsvärdet. Bara under ett år (2008) slumpade han bort verksamheter värda minst 81,7 miljoner kronor – för 3,4 miljoner kronor.

Enligt både Statskontoret och Regeringsrätten var utförsäljningarna olagliga.

Medborgarnas förluster på utförsäljningarna – 78,3 miljoner kronor – motsvarar kostnaden för 6 552 301 Toblerone.

Kristersson har inte ställts till svars för sin roll i de olagliga utförsäljningarna.

2. Bostadsskandalen

Under perioden som socialborgarråd bodde Kristersson i en stor våning på Folkungagatan i centrala Stockholm. Lägenheten ägdes av Ersta diakonisällskap och var egentligen avsedd för svårt sjuka och hemlösa. Men genom sina kontakter med Thorbjörn Larsson och den övriga ledningen för Ersta diakonisällskap – som under samma period hade mångmiljonkontrakt med Stockholms stad inom Kristerssons ansvarsområde – fick Kristersson våningen utan att behöva ställa sig i bostadskön.

Kristersson fick hård kritik när skandalen avslöjades. Under en intervju med SVT flydde han undan kameran.

Kristersson har inte ställts till svars för sin jäviga relation till Ersta diakonisällskap.

3. Einar Mattsson-affären

Från 2010 till 2014 var Kristersson socialförsäkringsminister i Fredrik Reinfeldts regering. Kristersson bosatte sig då i en attraktiv lägenhet på Kungsholms torg i centrala Stockholm. Även denna bostad fick Kristersson utan att stå i bostadskön. Denna gång tack vare direkta kontakter med Stefan Ränk, VD för bostadsbolaget Einar Mattsson och barndomsvän till Kristerssons fru.

Bara två år tidigare, när han fortfarande var socialborgarråd i Stockholm, hade Kristersson varit drivande i utförsäljningen av 1 200 kommunala hyreslägenheter till just Einar Mattsson.

Lägenheterna slumpades bort långt under marknadsvärdet, för sammanlagt 630 miljoner kronor, motsvarande 6 600 kronor kvadratmetern. Det genomsnittliga kvadratmeterpriset i Stockholm var samma år (2008) 39 005 kronor. Om lägenheterna hade sålts enligt marknadsvärdet hade alltså prislappen landat på 3,7 miljarder kronor, inte 630 miljoner.

Medborgarnas förluster på utförsäljningarna – 3 093 204 545 kronor – motsvarar kostnaden för 258 845 568 Toblerone.

Trots att Kristersson och hans fru periodvis bodde i andra lägenheter, och inte heller var skrivna på Kungsholms torg, fick de behålla kontraktet. Samtidigt vräktes andra hyresgäster i samma hus, som gjorde samma sak.

Kristersson har inte ställts till svars för sin jäviga relation till Einar Mattsson och sin roll i utförsäljningarna till bostadsbolaget.

4. Taxi-maraton

När Kristensson 2015–2016 var Moderaternas ekonomiska talesperson åkte han taxi för 113 000 skattekronor. Resorna gick från och till arbetet, men också till restauranger och privata adresser. Detta trots att riksdagsledamöter enligt lag ska åka kollektivt om de har möjlighet. Enligt TV4:s granskning var det bara i 3 av 668 fall som Kristersson inte kunde ha åkt kollektivt.

Kristersson svarade kritikerna med att han ”vill vara nära människor”.

Medborgarnas utgifter för Kristerssons taxiresor – 113 000 kronor – motsvarar kostnaden för 9 456 Toblerone.

Kristersson har inte ställts till svars för sina olagliga taxiresor.

5. Kina-resorna

Under 2007 flög Kristersson tre gånger till Kina – på skattebetalarnas bekostnad. Notan landade på 128 000 kronor. Kritiker menade att resorna inte hade något med hans arbete som lokalpolitiker i Stockholm att göra, och att han egentligen reste med sin fru som under samma period arbetade för Sweden China Trade Council. Kristersson svarade kritikerna med att han ”passade på” att ”diskutera social utveckling” när han var i Kina.

Medborgarnas utgifter för Kristerssons Kina-resor – 128 000 kronor – motsvarar kostnaden för 10 711 Toblerone.

Kristersson har inte ställts till svars för att han låtit skattebetalarna stå för hans privata utgifter.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar