24 september 2018 Uppdaterad 16 november 2019

Korrupt: NKS-härvan

Tillsammans har de lurat skattebetalarna på miljarder. Konkret listar gänget bakom korruptionshärvan på Nya Karolinska Sjukhuset.

De svindlande korruptionsaffärerna på Nya Karolinska Sjukhuset (NKS) tycks aldrig ta slut. Sjukhuset är sedan tidigare världens 13:e dyraste byggnad och har under flera år varit en aldrig sinande källa till korruption, jäv och slöseri av medborgarnas pengar. Senast i raden kom avslöjandet att sjukhusdirektören Melvin Samsom gett sina vänner skyhöga konsultarvoden på skattebetalarnas bekostnad.

I andra delen i Konkrets serie om korrupta makthavare listar vi de ytterst ansvariga för NKS-härvan.

1. Sjukhusdirektör Melvin Samsom

Född: 14 november 1959
Yrke: Läkare
Inkomst: 3 000 000 kr/år


Med en årslön på 3 miljoner kronor är den holländske sjukhusdirektören Melvin Samsom den högst avlönade tjänstemannen inom Stockholms läns landsting. 2014, strax efter att han tillträtt tjänsten som ny sjukhusdirektör för NKS, hyrde Samson dessutom in en personlig assistent för att hjälpa honom att sköta sina dagliga arbetsuppgifter. Assistenten fick i genomsnitt 254 000 kronor i månaden i ersättning – eller totalt 1,4 miljoner kronor.

Nyligen avslöjades att Samsom även har anställt bekanta från hemlandet – för 55 000 kronor om dagen. Fem personer från Nederländerna har arbetat totalt 370 dagar och för detta fakturerat 9,5 miljoner kronor. Flera av dem har arbetat med ”ledarskapsutveckling”, trots att de enligt NKS offentliga upphandling skulle utföra helt andra uppgifter. Vilket är förbjudet enligt Konkurrensverket.

Som sjukhusdirektör är Samsom ytterst ansvarig för allt som händer på Nya Karolinska Sjukhuset. Trots upprepade krav på att han ska lämna sin tjänst vägrar han styvnackat att avgå.

2. Produktionsdirektör Andreas Ringman Uggla

Född: 21 augusti 1980
Yrke: Konsult
Inkomst: 1 596 000 kr/år (från NKS)

När den rekordunge produktionsdirektören Andreas Ringman Uggla anställdes vid NKS 2014 fick han en ingångslön på 130 000 kronor i månaden. Han kom då direkt från den amerikanska managementkonsultbyrån Boston Consulting Group (BCG). Redan nästa år lät han sin tidigare arbetsgivare vinna en omfattande upphandling till NKS – trots att BCG hade ett dyrare anbud än konkurrenterna. Som ett resultat av upphandlingen fick ett antal nyutexaminerade ekonomistudenter 2 600–2 800 kronor i timmen för att arbeta med den ”tematiska omorganisationen” på sjukhuset. Samtliga konsulter uppgav att de i genomsnitt arbetade 13 timmar per dag under 2,5 års tid – vilket i så fall är ett brott mot arbetstidslagen. 80% av fakturorna från BCG saknade dessutom korrekt underlag. Skattebetalarnas slutnota till BCG landade på 257 miljoner kronor – mer än dubbelt så mycket som den avtalade ersättningen.

I kölvattnet av skandalerna tvingades Ringman Uggla lämna NKS i januari 2018. Han fick närmare en miljon kronor i avgångsvederlag. Idag arbetar han på fakturerings- och inkassoföretaget Klarna.

3. Upphandlingschef Jan Svenonius

Född: 25 april 1965
Yrke: Politiker, ekonom

Den moderate kommunpolitikern Jan Svenonius anställdes 2008 jobb som upphandlingschef på NKS. Svenonius fick jobbet trots att han året innan varit inblandad i den olagliga utförsäljningen av Tibble gymnasium, en kommunal gymnasieskola värderad till 40 miljoner kronor som slumpades bort för 9 miljoner kronor.

Som upphandlingschef godkände Svenonius Ringman Ugglas beslut att låta Ringman Ugglas tidigare arbetsgivare Boston Consulting Group (BCG) få det stora konsultuppdraget – trots att det förelåg en jävsituationen och trots att BCG hade gett ett dyrare anbud än konkurrenterna.

I kölvattnet av skandalerna tvingades Jan Svenonius lämna NKS i februari 2018.

4. Landstingsborgarråd Irene Svenonius

Född: 29 december 1967
Yrke: Politiker

Moderatpolitikern Irene Svenonius är finanslandstingsråd i Stockholm läns landsting och därmed högsta ansvariga politiker för penningrullningen på NKS. Som finanslandstingsråd blockerade hon och hennes partivänner en extern granskning av de upphandlingar som Svenonius egen make – upphandlingschef Jan Svenonius – anklagats för.

Svenonius fälldes för jäv i början av mars 2018. Trots att hon är högsta ansvariga politiker för NKS uppger hon att hon inte visste att hennes man var en nyckelperson på sjukhuset.

Trots korruptionsskandalerna på NKS åtnjuter Svenonius fortsatt förtroende från Moderaterna. Hösten 2017 valdes hon in i partiledningen, och i september 2018 stod hon som förstanamn på Moderaternas lista i valet till Stockholms läns landsting.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar