28 september 2018 Uppdaterad 28 september 2018

Vinster i välfärden bäddar för korruption

Politisk korruption är ett allt större problem i Sverige. Experter menar att svenskarna varit naiva och att det nu behövs krafttag mot korruptionen.

Konkret inledde i veckan en serie om korruption bland svenska makthavare. Först ut var statsministerkandidaten Ulf Kristersson, vars karriär har kantats av korruptionsskandaler.

Men Kristersson är långt ifrån den enda svenska politiker som har anklagats för korruption. Förra veckan tvingades riksdagsledamoten Caroline Szyber lämna Kristdemokraternas partistyrelse eftersom hon låtit skattebetalarna betala ett antal privata semesterresor. I augusti inleddes en förundersökning mot Moderaternas riksdagsledamot Michael Svensson, som kvitterat ut 378 000 kronor i bilersättning för perioder då han inte ens varit i landet.

Samtidigt som korruptionen är begränsad i Sverige jämfört med andra länder, har problemen med korruption vuxit de senaste åren. Enligt organisationen Transparency Internationals senaste ranking har Sverige tappat mark och är nu det mest korrupta landet i Skandinavien. Transparency International uppmanar Sveriges regering att ta fram en nationell handlingsplan mot korruption.

Per Kornhall har skrivit boken Korruption i Sverige. I en intervju med Konkret säger han att svenskar behöver bli mer medvetna om vad korruption är:

– Vi har varit naiva. I Sverige finns ingen korruptionslagstiftning av det slag man har i andra länder. Nu finns det egentligen bara ett förbud mot att ta mutor. Mycket av den vänskapskorruption som framkommit på Nya Karolinska skulle i andra länder ha varit brottslig och åtalbar.

Kornhall menar att privatiseringarna och systemet med vinster i välfärden har förvärrat situationen i Sverige:

– Tidigare fanns inte samma ekonomiska intresse av att förleda debatten eller påverka politiker. Men när man släpper in aktiebolag vars enda syfte är att tjäna pengar blir situationen en annan. De stora välfärdsbolagen avsätter idag mycket pengar för att påverka politiker och har även politiker i sina styrelser.

Journalisten Per Björklund har pekat på ett besläktat problem: politik och näringsliv har idag smält ihop. Samtidigt som privata företag säljer välfärdstjänster jobbar allt fler före detta politiker för lobbyorganisationer eller PR-byråer. När Filippa Reinfeldt (M) avgick från sin tjänst som politiskt ansvarig för sjukvården i Stockholms läns landsting gick hon direkt till ett välbetalt chefsjobb på Aleris, ett företag som tjänat miljarder på de privatiseringar av sjukvård och hemtjänst som Reinfeldt ansvarade för som politiker.

Tidigare toppolitiker som Göran Persson (S), Anders Björck (M) och Lars Leijonborg (FP) tjänar idag hundratusentals kronor om året som rådgivare på internationella PR-byråer.

Björklund menar att Sverige ”behöver en folkrörelse mot politisk korruption”.

Enligt Björklund skulle en sådan folkrörelse kunna fungera som ”en medborgerlig vakthund som kartlägger politiker som sitter på dubbla stolar, skapar opinion för sundare regler och sätter press på både medier och partier att ta frågan på allvar.”

Se Konkrets video om Ulf Kristersson här.

Se Konkrets video om Nya Karolinska-härvan här.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar