9 oktober 2018 Uppdaterad 16 november 2019

SD-toppen Oscar Sjöstedt anklagas för våldtäktsförsök

Sverigedemokraterna dras fortfarande med minnet av den så kallade järnrörsskandalen, då partiets toppskikt beväpnade sig med metallrör och löpte amok i centrala Stockholm. Nu riskerar en ännu värre skandal att brisera.

I den nyutkomna boken Facklan i riksdagen beskriver Daniel Assai, före detta riksdagsledamot och chef för Sverigedemokraternas (SD) riksdagskansli, ett våldtäktsförsök på Louise Erixon, partiledaren Jimmie Åkessons fästmö och kommunpolitiker för SD i Sölvesborg. Våldtäktsförsöket ska ha ägt rum året efter att SD kom in i riksdagen, alltså 2011. Enligt Assai handlade det om en ”nästan fullbordad våldtäkt”.

Assais uppgifter har bekräftats av Louise Erixons mamma Margareta Gunsdotter, även hon före detta riksdagsledamot för SD. I en intervju med journalisten Maria Robsahm säger hon:

— När Louise kom till mig och berättade blev jag fullständigt chockad. (…) Jag lovade att inte berätta det för någon, men sedan visade det sig att en massa människor ändå visste vad som hänt.

När Gunsdotter försökte prata om övergreppet med Sverigedemokraternas partiledning möttes hon av tystnad. Ingen ville kännas vid våldtäktsförsöket.

— Alla teg, berättar Gunsdotter. Ingen pratade, alla vände ryggen.

Anledningen till partiledningens tystnad var att gärningsmannen var en av partiets absoluta toppolitiker. I sin bok beskriver Daniel Assai honom som ”en av Jimmies närmaste medarbetare och nuvarande riksdagsledamot”. I Filip och Fredriks program Breaking News i Kanal 5 berättade Assai och Gunsdotter om våldtäktsförsöket, men utan att nämna någon vid namn.

Efter en längre tids tystnad har Margareta Gunsdotter nu bestämt sig för att avslöja förövaren. Det handlar om ingen mindre än partiets ekonomisk-politiske talesperson, Oscar Sjöstedt. Gunsdotter berättar att hon känner ”obehag” varje gång hon ser Sjöstedt framträda i TV.

Sjöstedt har tidigare gjort sig känd för att skämta grovt om att mörda judar, samt för sin aggressiva kamphund (en korsning mellan schäfer och varg) som vid minst två tillfällen har attackerat och skadat små barn. I riksdagen har han krävt ”kraftigt höjda straff för framförallt vålds- och sexualbrott”.

Margareta Gunsdotter berättar att Sverigedemokraternas partiledning försökte sopa våldtäktsförsöket under mattan. Istället för att ställa Oscar Sjöstedt till svars anställde partiet honom som politisk sekreterare. Därefter utsågs han till ekonomisk-politisk talesperson. Sjöstedt är idag riksdagsledamot och ledamot i förvaltningsstiftelsen för Sveriges Radio, som styr Sveriges Radio (SR) och Sveriges Television (SVT).

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar