22 oktober 2018 Uppdaterad 16 november 2019

Korrupt: Filippa Reinfeldt

Sjukvården i Stockholm kan vara en källa till rikedom. I del tre av Konkrets korruptionsserie granskar vi hur Filippa Reinfeldt tog stockholmarnas gemensamma tillgångar och gjorde sig och sina vänner rika.

Namn: Filippa Désirée Amanda Cay Reinfeldt
Född: 14 juni 1967
Yrke: Lobbyist på Aleris. Före detta politiker.
Inkomst: 2 017 000 kr (2015)

Två moderata landstingspolitiker låg bakom det skandalomsusade Nya Karolinska Sjukhuset (NKS) i Stockholm. Den ena var Catharina Elmsäter-Svärd, finanslandstingsråd i Stockholms län mellan 2008 och 2010. Trots stark kritik och upprepade varningar drev hon igenom det kontroversiella avtalet med Skanska om att bygga NKS.

I ett pressmeddelande från Stockholms läns landsting år 2010 förklarade Elmsäter-Svärd att det inte fanns några risker att projektet skulle bli dyrare än beräknat. Men snart började kostnaderna skena, och NKS blev världens dyraste sjukhus.

I oktober 2017 tillträdde Elmsäter-Svärd som VD för byggbranschens lobbyorganisation Sveriges byggindustrier, där Skanska som av en händelse är representerade i styrelsen. Enligt Skatteverket hade Elmsäter-Svärd en deklarerad inkomst på över en miljon kronor under 2017.

Filippa Reinfeldt hjälper Skanska

Den andra nyckelpersonen bakom slukhålet NKS var Elmsäter-Svärds partikollega Filippa Reinfeldt, moderat sjukvårdslandstingsråd i Stockholms län 2006–2014 och politiskt ansvarig för sjukvården i länet. Numera påstår Reinfeldt att hon var kritisk till avtalet, men faktum är att hon försvarade det in i det sista.

I april 2014 förnekade hon exempelvis de redan skenande kostnaderna i en intervju med Dagens Nyheter:

– Bygget av NKS har inte blivit dyrare än vad landstinget räknat med, sade hon till Dagens Nyheter. Vissa saker har tillkommit genom nya politiska beslut men vi har ordning och reda på ekonomin och våra avtal.

I samma intervju var Reinfeldt tydligt förtjust över tanken på att förbipasserande skulle kunna se rakt in i sjukhuset:

– Folk på trottoarerna kommer att se personalen springa med svårt sjuka i glaskorridorerna ovanför dem. Det är ganska häftigt.

Men det tyckte varken patienterna eller vårdpersonalen. Tidigare i år tvingades NKS sätta upp rullgardiner med hänsyn till patienternas integritet och lagstiftad sekretess. Kostnaden för rullgardinerna översteg 370 000 kronor.

Filippa Reinfeldt hjälper Praktikertjänst

Filippa Reinfeldt var också pådrivande bakom den privatägda förlossningskliniken BB Sophia, som ägdes och drevs av privatägda Praktikertjänst. 2013 avskaffade Stockholms läns landsting kravet på att förlossningskliniker skulle ligga i anslutning till ett akutsjukhus. Beslutet togs efter ett remissvar från Svensk förening för obstetrik och gynekologi, som undertecknats av föreningens ordförande Harald Almström.

Almström ingick redan då i gruppen kring BB Sophia. Ett halvår senare tillträdde han som klinikens förste VD.

Innan BB Sophia öppnade granskades kliniken av en expertgrupp på uppdrag av Stockholms läns landsting. Expertgruppen fann allvarliga brister och rekommenderade landstinget att stoppa kliniken. I protokollet skrev de att: ”Vi befarar att enstaka patienter kan komma att fara illa, eller till och med dö”.

Men Reinfeldt drev igenom öppnandet trots de upprepade varningarna. Fem månader senare inträffade det som expertgruppen hade varnat för: komplikationer under en förlossning ledde till livshotande tillstånd för både barnet och mamman. Båda fördes i ambulans till andra sjukhus för intensivvård, men mammans liv gick inte att rädda.

Efter bara ett år stängde BB Sophia på grund av bristande lönsamhet.

Filippa Reinfeldt hjälper Aleris

Under sin tid som ansvarigt sjukvårdslandstingsråd reade Reinfeldt ut stora delar av den gemensamt ägda sjukvården. Ett exempel var vårdmottagningen Serafen, som ”knoppades av” för 694 500 kronor. Priset inkluderade lokaler, maskiner, personal och kundregister. Några år senare såldes verksamheten vidare för 20 miljoner kronor.

Reinfeldts mest genomgripande reform under tiden vid makten var ändå ”Vårdval Stockholm”. Reformen innebar att privatägda företag fick rätt att etablera sig fritt inom vården. Både verksamhet och vinster finansierades med skattepengar. Mycket snabbt togs marknaden över av ett fåtal stora bolag, ofta med riskkapitalister som ägare.

Redan 2016 kontrollerades halva marknaden av tre företag: Praktikertjänst, Capio och Aleris.

Möjligheterna till vinster var enorma. 2010 hade Aleris en omsättning på 1,7 miljarder kronor. 2017 hade omsättningen stigit till 10,4 miljarder kronor.

Däremot visade det sig att löftet om bättre vård till lägre kostnader vara grundfalskt. Vårdkostnaderna skenade. Patienter med lätta vårdbehov, bosatta i rika områden, slukade en allt större del av vårdkakan.

Samtidigt avvecklades verksamheten i fattiga områden. Ett aktuellt exempel är Aleris som i dagarna lägger ned mottagningen för ortopedi, barn och öron-näsa-hals i Rinkeby. Orsaken är att läkarbesöken drar ut på tiden, att patienterna är sjukare än i innerstan och att de oftare behöver tolk.

Filippa Reinfeldt får sin belöning

Filippa Reinfeldt lämnade politiken 2014. Det dröjde inte länge innan hon fick ett toppjobb på just Aleris. Vid rekryteringen betonade man särskilt ”Filippa Reinfeldts breda erfarenhet från svenskt samhällsliv och stora erfarenhet av vård- och omsorg.”

Reinfeldt ingår numera i Aleris koncernledning. Enligt Skatteverket har Reinfeldt haft en deklarerad inkomst på närmare 200 000 kronor i månaden sedan hon lämnade politiken för Aleris.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar