23 oktober 2018 Uppdaterad 23 oktober 2018

Nordea och SEB bakom pengatvätt och skattestöld

Svenska storbanker som Nordea och SEB har fått miljarder i stöd från skattebetalarna. Samtidigt har de ägnat sig åt systematisk pengatvätt och medhjälp till grova skattebrott.

Förra veckan pekades en rad storbanker, däribland SEB, ut som delaktiga i en enorm internationell skattehärva. Minst 70 miljarder kronor – troligen mer – ska ha stulits från europeiska skattebetalare i vad som kallats för ”Europas största skattesvindel”.

Uppgifterna kommer samtidigt som Nordens största bank Nordea återigen anklagas för inblandning i grov ekonomisk brottslighet. Denna gång ska storbanken ha hjälpt kriminella att gömma undan 1,5 miljarder kronor som de kommit över i en bedrägerihärva. Även Danske Bank anklagas för att vara inblandade i härvan.

Anklagelserna om pengatvätt och skattefiffel har blivit vardag i fallet Nordea. Banken har de senaste åren varit inblandad i flera uppmärksammade skandaler och grova fall av ekonomisk brottslighet. I ett stort avslöjande 2016, känt som Panama Papers, avslöjades det att Nordea hade hjälpt rika kunder att fuska med skatten genom att skapa låtsasföretag och gömma undan pengar i utländska skatteparadis. Trots att Nordeas representanter påstår att man upphörde med sådana aktiviteter efter 2009 visar dokumenten att banken fortsatte verksamheten åtminstone till 2015.

När affären blev känd tonade Nordeas styrelseordförande Björn ”Nalle” Wahlroos ned bankens roll i skattefifflet. Han påstod att det handlade om ytterst lite pengar:

– Jag vill trots allt påminna om att vi talar om obefintligt små pengasummor i sammanhanget, sade Wahlroos.

Men de läckta dokumenten gav en helt annan bild. Nordea omnämndes inte mindre än 10 902 gånger i dokumenten från firman i Panama som specialiserat sig på skatteflykt. Det är många gånger fler än någon annan bank i Sverige. Bankens delaktighet i skattefusket var systematisk och storskalig.

Senare samma år avslöjades att Nordea själva hade gömt undan 765 miljoner kronor i utländska skatteparadis.

Så sent som förra året pekades återigen Nordea och Danske Bank ut i en stor penningtvätthärva i Danmark. Bankerna ska ha slussat mer än slussat över sju miljarder danska kronor till olika skatteparadis.

Men storbankerna är inte alltid negativt inställda till skatt. Under 1990-talskrisen tog de svenska storbankerna emot 21, 5 miljarder kronor i statligt stöd, vilket motsvarar omkring 50 miljarder kronor i dagens pengavärde. Under finanskrisen 2008–2009 sköt staten till 34 miljarder kronor till storbankerna.

Nordeas styrelseordförande Björn ”Nalle” Wahlroos har tidigare sagt att 80 procent av alla människor är ”idioter” som ”saknar idéer”. Enligt Wahlroos är målet för finanssektorn ”att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det”.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar