24 oktober 2018 Uppdaterad 5 april 2020

Bor i lyxbostäder – vill sälja ut andras hyresrätter

Den nya majoriteten i Stockholms stadshus vill återuppta utförsäljningen av gemensamt ägda hyresrätter. Själva bor de i privatägda bostäder i rika områden och berörs inte av beslutet.

Bakom beskedet om de kommande utförsäljningarna av Stockholms allmännytta står Alliansen och Miljöpartiet med sina respektive gruppledare i spetsen. Ingen av dem bor i hyresrätt. Samtliga bor i dyra bostadsrätter eller villor i rika stadsdelar som i stort sett saknar hyresrätter.

Moderaternas gruppledare Anna König Jerlmyr bor exempelvis i en 150 kvadratmeter stor våning på Östermalm som är värderad till 13 miljoner kronor. Miljöpartiets Daniel Helldén bor i en stor villa i Gamla Enskede värderad till 11 miljoner kronor. Liberalernas Lotta Edholm bor i en bostadsrätt på Östermalm värderad till 6,9 miljoner kronor.

Även de två yngsta gruppledarna bor i dyra bostadsrätter. Centerpartiets Karin Ernlund, 33, äger en lägenhet på Liljeholmskajen värderad till 5 miljoner kronor. Kristdemokraternas Erik Slottner, 38, har en bostadsrätt på Kungsholmen värderad till 4,5 miljoner kronor.

De ansvariga för utförsäljningarna bor alltså tryggt i privatägda bostäder. De berörs inte själva av de planerade utförsäljningarna.

Det gör däremot de hundratusentals stockholmare som bor i ytterområden och som inte har råd att köpa en bostad på Sveriges dyraste bostadsmarknad. Många har redan tvingats bort från sina hem. Mellan 2007 och 2014 sålde den borgerliga majoriteten i Stockholm ut närmare 26 000 allmännyttiga hyresrätter. Lägenheterna såldes för priser långt under marknadsvärdet, vilket innebar att Stockholms invånare förlorade enorma summor på affärerna. Utförsäljningarna gav visserligen staden inkomster på nästan 37 miljarder kronor, men det handlade om engångsinkomster och pengarna investerades inte i nya bostäder.

Som ett resultat av utförsäljningarna har kötiderna för ett hyreskontrakt i Stockholm ökat dramatiskt. Vid årsskiftet 2018 stod nästan 600 000 personer i kö för en hyresrätt i Stockholm. Den genomsnittliga kötiden för att få en bostad var 10,3 år.

Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen i Stockholm, är oroad över utvecklingen:

– Det ansvaret som kommunen har för bostadsförsörjning, det kan man inte sälja bort, säger han till ETC. Var ska människorna som inte kan ta lån ta vägen, ska de inte ha tak över huvudet?

Men trots den skriande bristen på hyresrätter kommer alltså Alliansen och Miljöpartiet att återuppta privatiseringarna av stockholmarnas bostäder. Detta efter att Miljöpartiet svängt fullständigt i frågan.

2012 skrev Daniel Helldén en debattartikel där han kritiserade Alliansens utförsäljningar, och menade att dessa drabbade samhällets svagaste grupper hårdast.

Men nu har alltså Helldén ändrat åsikt och vill sälja ut allmännyttan.

NOT: Uppgifterna om gruppledarnas bostäder och bostädernas värde har hämtats från Ratsit och Booli.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar