30 oktober 2018 Uppdaterad 31 oktober 2018

FN: Klimatkrisen kräver ett nytt samhälle

Det enda som kan rädda planeten från en klimatkatastrof är en fullständig samhällsomvandling. Det framgår av en stor rapport från FN:s klimatpanel IPCC.

Världens länder har enats om att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader. Men sedan överenskommelsen förhandlades fram i Paris 2015 har utvecklingen gått åt rakt motsatt håll. Utsläppen av växthusgaser ökar, och var förra året större än någonsin.

Om inget radikalt förändras kommer jordens medeltemperatur att öka med 3 grader innan slutet av detta århundrade. De löften som världens stater hittills har avgett och de policyförändringar som de hittills har föreslagit räcker inte om mänskligheten ska kunna förhindra en global klimatkatastrof. Det konstaterar FN:s klimatpanel IPCC i sin senaste rapport, ”Global Warming of 1.5 °C”.

3 graders uppvärmning skulle i bästa fall medföra utdöda korallrev, livshotande värmeböljor och årligt återkommande skogsbränder av det slag som drabbade stora delar av världen under den gångna sommaren. Men 3 graders uppvärmning kan också leda till att stora arealer permafrost och glaciäris smälter, vilket i så fall kan leda till att uppvärmningen skenar bortom all kontroll. Jorden kan därmed bli obeboelig för människor.

Vissa konsekvenser av uppvärmningen är redan här. Hetare somrar och svårare torka, fler bränder och fler människor på flykt undan miljökatastrofer har blivit vardag. FN:s rapport slår fast att de huvudsakliga offren för klimatförändringarna är fattiga människor som bor i kustområden eller på öar, samt bönder som är beroende av känsliga ekosystem. Desto större klimatförändringar, desto större beräknas flyktingströmmarna mot säkrare områden att bli.

Enligt FN:s klimatpanel är det enda som kan bromsa den pågående utvecklingen ”snabba och omfattande förändringar” av ett slag som ”saknar motstycke i historien”. Utsläppen av växthusgaser måste minska omedelbart och de måste vara helt neutraliserade senast 2050. Enligt Sveriges mest kände klimatforskare, miljöprofessorn Johan Rockström, har mänskligheten mindre än 10 år på sig att bryta utvecklingen. Internationella forskare gör samma bedömning.

FN-rapporten är tydlig med att de mål och metoder som världens ledare hittills har enats om är otillräckliga för att möta målen. Ny teknik, skatteväxlingar och justeringar av marknaden kan bidra, men de är långt ifrån tillräckliga om vi vill förhindra en kommande katastrof. Rapporten diskuterar tekniska lösningar som ”Carbon Capture and Storage” (CSS), ett samlingsbegrepp för olika tekniker som syftar till att föra bort koldioxid från atmosfären, och som möjligen kan bidra i framtiden. Men tekniken är bara i sin linda och ingen vet om den någonsin kommer att fungera.

Enligt en annan studie står endast 100 företag bakom 71% av världens samlade utsläpp. Nyligen släpptes också ett arbetsdokument inför en kommande FN-rapport, ”Global Sustainable Development Report 2019”. Till skillnad från IPCC-rapporten, som tar fasta på klimatförändringarna, tar denna rapport fasta på vad mänskligheten kan och inte kan göra för att bryta den farliga utvecklingen.

Arbetsdokumentets budskap kunde inte vara tydligare: marknadskrafterna leder oss in i fördärvet och förmår inte vända utvecklingen. Antingen genomför vi globala, genomgripande och djupgående politiska förändringar, eller så går vi mot en säker katastrof.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar