30 oktober 2018 Uppdaterad 16 november 2019

SD:s ekonomiska politik alltmer extrem

Massiva skattesänkningar, rekordstora nedskärningar och fritt fram för vinster i välfärden. Sverigedemokraterna framställer sig gärna som ett mittenparti, men när det gäller praktisk politik står SD på storföretagens och riskkapitalisternas sida.

Det är välkänt att Sverigedemokraterna (SD) grundades av nazister och att partiets toppskikt öppet förespråkade antidemokratiska och antisemitiska idéer långt in på 1990-talet. Sedan kretsen kring Jimmie Åkesson tog över har ledningen ansträngt sig för att göra partiet mer rumsrent. Man har vid flera tillfällen försökt framställa sig som ett ansvarsfullt mittenparti.

Men under samma period har partiet blivit alltmer extremt i sin ekonomiska politik. Partiet har nu helt övergett den gamla välfärdspolitiken. I frågor om skatter, fördelning och välfärd står Sverigedemokraterna idag till höger om moderaterna.

1. Stora skattesänkningar och pengar till de rikaste
Sverigedemokraterna är det parti i Sverige som föreslagit de största skattesänkningarna: 39 miljarder kronor. När partiet själva bad riksdagens utredningstjänst att analysera vad deras politik skulle få för effekter visade utredningen att SD:s budget innehöll satsningar som huvudsakligen gynnade de rika. Sveriges rikaste tiondel skulle få nästan sex gånger mer pengar än den fattigaste tiondelen.

2. Massiva nedskärningar i kommunerna
Sverigedemokraterna vill genomföra massiva nedskärningar inom kommuner, landsting och arbetsmarknaden. I sina ekonomiska motioner under 2017 föreslog partiet nedskärningar på minst 13 miljarder i statsbidragen till kommunerna. SD vill skära ner på arbetsmarknadspolitiken med 10,5 miljarder kronor per år, samt dra ner integrationspolitiken med över 15 miljarder kronor.Enligt bedömare skulle Sverigedemokraternas nedskärningar skapa enorma underskott i Sveriges kommuner och landsting.

3. Vinster i välfärden
Efter att från början ha varit emot vinster i välfärden är Sverigedemokraterna nu starka anhängare av det nuvarande systemet, som innebär att miljarder av skattebetalarnas pengar går till privata fickor. Sverigedemokraterna bytte fot efter hemliga möten med näringslivsorganisationer som Kreab och Almega. I juni i år röstade SD tillsammans med Alliansen ner regeringens förslag om att begränsa vinster i välfärden.

4. Försämrad arbetsrätt
Vad gäller arbetsrätten tar Sverigedemokraterna konsekvent näringslivets sida. Partiet vill försämra lagen om anställningstrygghet (LAS) genom att öka undantagen från turordningsreglerna. Som enda parti i riksdagen röstade SD emot att stoppa utnyttjandet av tillfälliga anställningar, eftersom detta skulle ”inskränka” den svenska modellen. Samtidigt föreslog SD lärlingsjobb med minimilöner, vilket om något hotar grundpelaren i den svenska modellen där löner bestäms genom kollektivavtal. Sverigedemokraterna har även röstat emot förslaget att införa schyssta villkor i offentlig upphandling, eftersom detta skulle vara ”näringslivsfientligt”.

Vad gäller arbetares arbetsvillkor har SD röstat nej till förebyggande arbetsmiljöarbete och röstat emot förslag om nollvision om dödsolyckor på arbetet.

5. Miljöfientlig politik
Sverigedemokraterna vill skära ner klimatbudgeten med 3,4 miljarder kronor. SD är också det parti som har absolut lägst miljöambitioner av alla riksdagspartier. Partiet är också emot att svenska skogar omvandlas till naturreservat.

På grund av den nya politiken röstar Sverigedemokraterna allt oftare med de borgerliga partierna i riksdagen. Det gäller särskilt omröstningar om den ekonomiska politiken.

Samtidigt som SD framställer sig som ett mittenparti som värnar välfärden står de alltså för skattesänkningar som främst gynnar höginkomsttagare, samt massiva nedskärningar inom kommunerna. Partiet vill dessutom nedmontera den svenska arbetsrätten till förmån för storföretagen.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar