5 november 2018 Uppdaterad 5 november 2018

20 000 franska studenter i protest mot miljöförstörelsen

Efter FN:s klimatrapport i början av oktober kräver alltfler krafttag för att komma tillrätta med klimatförändringarna. Nu står 20 000 franska studenter bakom ett manifest där de kräver en total omvandling av ekonomin.

FNs klimatrapport ”Global Warming of 1.5 °C” damp ner som en bomb i början av oktober. Som Konkret tidigare skrivit om konstaterar forskarna bakom rapporten att den globala uppvärmningen går fortare än vad man trott. Enligt rapporten är det enda som kan hejda den pågående utvecklingen djupgående förändringar av det globala ekonomiska systemet. Annars går mänskligheten mot en uppvärmning som kommer att göra stora delar av jorden obeboeliga och skapa omfattande flyktingströmmar över hela världen.

FN:s rapport har fått politiker och experter att kräva krafttag mot de pågående klimatförändringarna, som kan göra stora delar av världen obeboelig. FNs generalsekreterare Antonio Guterres kallar rapporten för en ”öronbedövande varningsklocka” och uppmanar alla länder att att ”göra vad som krävs innan det är för sent.”

Nu börjar också krav ställas underifrån. För två veckor sedan gick franska studenter ut med ett manifest mot den ohämmade miljöförstörelsen. Studenterna, varav många kommer från handels- och ingenjörsutbildningar på landets främsta universitet, elitskolor som École Polytechnique, ENS, HEC och Agro, skriver:

Som medborgare, som konsumenter, som arbetare, bekräftar vi i detta manifest vår beslutsamhet att förändra ett ekonomiskt system som vi inte längre tror på. Vi är medvetna om att detta kommer att innebära en förändring i vårt sätt att leva på grund av att det är nödvändigt: det är hög tid att vidta nödvändiga åtgärder och sluta leva utöver våra tillgångar, på kredit till planeten, andra människor och kommande generationer.

Den vassaste kritiken i manifestet riktas mot politiker och storföretag som enligt studenterna inte gör tillräckligt för att hejda klimatförändringarna. Över 20 000 studenter har hittills skrivit under på att de inte tänker arbeta för företag som inte möter manifestets krav.

Men man lyfter också fram individens ansvar, framför allt vikten av att förändra destruktiva konsumtionsmönster. Studenterna vänder sig tydligt mot en världsbild som ”premierar individualistiska beteenden  som handlar om vinstsökande och obegränsad konsumtion, och får det att framstå som ’normalt’ att ha en ohållbar livsstil.

Studenterna understryker att det idag finns två möjligheter. Antingen fortsätter man med ett marknadsekonomiskt frihandelssystem och inväntar den kommande klimatkatastrofen. Eller också ”tar vi framtiden i egna händer genom att kollektivt göra hållbarhet till en del i vår vardag och våra företag.” Bara så, konstaterar de, ”går det att få ett slut på förstörelsen.”

Hela manifestet går att läsa här.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar