8 november 2018 Uppdaterad 8 november 2018

Preem i Lysekil expanderar – blir klimatvärst i Sverige

Det saudiska oljebolaget Preem har som mål att minska sina utsläpp med 40 procent till 2020. Men utvecklingen går åt motsatt håll. När bolaget byggt ut sitt raffinaderi i Lysekil kommer det att släppa ut mer koldioxid än någon annan industri i hela Sverige.

I ansökan till Mark- och miljödomstolen, som förväntas godkänna utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lysekil i dagarna, skriver Preem att ”Preems uttalade vision är att leda omvandlingen mot ett hållbart samhälle genom att producera mer hållbara drivmedel.” Men i praktiken innebär utbyggnaden en ökning av bensin och dieselproduktionen i Lysekil, vilket kommer att fördubbla anläggningens utsläpp.

Preems raffinaderi i Lysekil ligger redan idag på tredje plats bland de industrier som släpper ut mest växthusgaser i Sverige. Enligt statliga Naturvårdsverket släppte raffinaderiet ut 1,58 miljoner ton koldioxid under 2017. Det motsvarar nästan 3 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser (52,9 miljoner ton under 2016). Preem ägs av den saudiska multimiljardären Mohammed Al Amoudi, en av världens rikaste personer med en privat förmögenhet på nästan 80 miljarder kronor.

Enligt Preems egen miljökonsekvensrapport kommer utsläppen vid utläggningen i Lysekil att fördubblas till följd av utbyggnaden, från 1,7 miljoner ton om året idag till 3,4 miljoner ton (sidan 73 i rapporten). Det motsvarar 6,4 procent av Sveriges samlade utsläpp av växthusgaser, räknat mot nuvarande utsläppsnivå. Samtidigt beräknar Preem att raffinaderiets bränsleanvändning och elanvändning nära på fördubblas (sidan 141) och utsläppen av svavel kommer mer än tredubblas (sidan 177).

Som medlem i Hagainitiativet har Preem åtagit sig att minska sina utsläpp med 40 procent i Sverige under perioden 2010–2020. Men utvecklingen går snabbt i motsatt riktning. Enligt Preems egen miljökonsekvensrapport har utsläppen från raffinaderiet i Lysekil ökat stadigt de senaste 30 åren (sidan 100 i rapporten). Bara en procent av Preems produktion är idag förnybar.

Preems framtida utsläpp enbart i Lysekil – 3,4 miljoner ton koldioxid och år – motsvarar 850 000 flygresor tur och retur mellan Sverige och Thailand (4 ton koldioxid per resa tur och retur), 45 miljoner bilresor mellan Stockholm och Malmö (123 gram koldioxid per kilometer) eller 130 miljoner kilo nötkött (26 kilo koldioxid för varje kilo kött).

Samtidigt som experter och medier uppmanar vanliga människor att ta hand om klimatet genom att äta mindre kött, undvika flygresor, leva utan bil och att skaffa färre barn passerar de verkligt stora utsläppen under radarn. I skrivande stund (8/11) har varken DN, SvD, Expressen eller Aftonbladet uppmärksammat Preems planer på fördubblade utsläpp i Lysekil – trots att processen pågått sedan 2016.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar