9 november 2018 Uppdaterad 16 november 2019

Nordea sämst i ny granskning

Nordea är sämst av alla svenska banker på mänskliga rättigheter, social och ekologisk hållbarhet. Det visar en ny rapport från Fair Finance Guide.

Som Konkret tidigare rapporterat om, är Nordens största bank Nordea  ofta i blåsväder i samband med skattefusk och storskalig pengatvätt. Samtidigt har man upprepade gånger förlitat sig på svenska skattebetalare för att klara den egna ekonomin. Under 1990-talskrisen fick de svenska storbankerna motsvarande 21, 5 miljarder kronor i statligt stöd, vilket motsvarar omkring 50 miljarder kronor i dagens pengavärde. Under finanskrisen 2008–2009 sköt staten till 34 miljarder kronor till storbankerna. Förra året (2017) meddelade banken att man flyttar från Sverige för att undvika svensk skatt.

Nu hamnar Nordea även sist i den årliga granskningen från Fair Finance Guide, en internationellt organisation som granskar hur hållbara bankerna är utifrån olika kriterier som korruption, skatteflykt, mänskliga rättigheter, vapenhandel, klimatförändringar, jämställdhet och arbetsvillkor.

Nordea är särskilt dåliga när det gäller att förhindra skattefusk och ekonomisk brottslighet.

Bakom Fair Finance Guide står bland annat Sveriges konsumenter, Naturskyddsföreningen och Amnesty International.

Hela rapporten kan läsas här.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar