23 november 2018 Uppdaterad 30 november 2018

Internationell rapport: Sverige ett av de mest ojämlika länderna i EU

Den ekonomiska ojämlikheten ökar snabbt i Sverige. En ny rapport från det schweiziska finansinstitutet Credit Suisse visar att Sverige är ett av de länder inom EU där tillgångarna är mest ojämlikt fördelade.

Sverige framställs ofta som ett av världens mest jämlika länder. Men som Konkret tidigare rapporterat har vi sedan 1990-talet blivit alltmer ojämlika. Bland de rika länderna i världen är Sverige det land där klyftorna ökar snabbast.

Nu visar nya siffror att utvecklingen går ännu snabbare än vad man har trott. Igår avslöjades att Sveriges tre rikaste män — Stefan Persson, Hans Rausing och Melker Schörling — äger mer än vad 60% av befolkningen gör tillsammans.

I en ny rapport från det schweiziska finansinstitutet Credit Suisse framgår det samtidigt att Sverige numera är ett av de mest ojämlika länderna i hela EU. Rapporten undersöker alla rika länder, och jämför bland annat hur mycket den rikaste tiondelen äger i förhållande till resten av befolkningen. Sveriges rikaste tiondel äger 74,9% av den totala förmögenheten i landet. Bland de undersökta länderna är det bara Thailand, Ryssland, Turkiet, Indien, USA och Indonesien som har större klyftor.

Siffrorna kan jämföras med början av 2000-talet. Då ägde Sveriges rikaste tiondel 58% av den totala förmögenheten. Den rikaste procenten ägde 18% av den sammanlagda förmögenheten. Idag är motsvarande siffra 36%. På knappt tjugo år har alltså de allra rikaste fördubblat sin andel av vår totala rikedom. Om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer Sveriges rikaste hundradel att äga över 70% av de totala tillgångarna år 2035.

Fotnot: Rapporten är baserad på egenhändigt genomförda undersökningar av hushållens ekonomi i de undersökta länderna. Endast i de nordiska länderna har man utgått ifrån officiella siffror från de respektive skatteverken.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar