26 november 2018 Uppdaterad 30 november 2018

Svenska folket till regeringen: minska klyftorna!

Oavsett vilka partier som bildar regeringen vill en stor majoritet av svenska folket att politikerna ska minska de ekonomiska klyftorna. Det visar en opinionsundersökning av Novus och Jämlikhetsfonden.

I och med den utdragna regeringsbildningen verkar Sverige vara mer politiskt splittrat än på länge. Men i en fråga är svenska folket helt ense, nämligen om den ekonomiska ojämlikheten. I en undersökning från 2017 utförd av Novus/Jämlikhetsfonden framgår det att en överväldigande majoritet av svenskarna vill att regeringen ska verka för ökad ekonomisk jämlikhet.

Undersökningen visar att nästan fyra av fem svenska väljare, 78%, anser att det är mycket eller ganska viktigt att minska de ekonomiska klyftorna i Sverige. Bara 1% av de tillfrågade anser det inte alls viktigt, och 7% inte särskilt viktigt (s. 12).

Enligt undersökningen anser fler kvinnor än män att det är mycket viktigt att regeringen försöker minska de ekonomiska klyftorna (s. 13). De grupper som är minst intresserade av att regeringen ska minska klyftorna är höga chefer, personer i företagsledningar och personer med inkomster på mer än 70 000 kronor i månaden. Men även inom dessa grupper anser 75% att samhället bör bli mer jämlikt (s. 13).

De svenskar som inte tycker att det är viktigt att minska de ekonomiska klyftorna finns framför allt bland Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas väljare (s. 14).

Men de utgör en minoritet. De allra flesta svenskar anser att jämlika samhällen är bättre än ojämlika (s. 9). Oavsett utgång i regeringsfrågan är väljarna överens om att politikerna måste skapa ett mer jämlikt samhälle.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar