10 december 2018 Uppdaterad 10 december 2018

Gula västarna: ”Eliten oroar sig för världens slut, vi oroar oss för slutet av månaden”

Gula västarnas protester över Frankrike håller i sig, trots löften om uppskjutna skattehöjningar på bränsle. Konkret sammanfattar rörelsens uppkomst och fortsatta strid mot president Macrons ojämlika politik.

Proteströrelsen Gilets Jaunes, på svenska ”Gula västarna”, kallade återigen i helgen till massiva demonstrationer i Frankrike. Det var i samband med en protestaktion den 17 november, riktad mot planerade ytterligare skattehöjningar på diesel, som rörelsen uppstod i sociala medier. Under de veckor som har gått sedan dess har Gula västarna växt enormt. Från att ha uppkommit som ett direkt svar på det ökade priset på diesel kan den nu sägas omfatta kritik mot social ojämlikhet i stort.

Priset på diesel, som är det vanligaste drivmedlet för bilar i Frankrike idag, har ökat med omkring 23% de senaste 12 månaderna. Frankrikes president Emmanuel Macron har fört fram miljöargument som skäl för skattehöjningarna vilka har lett till det ökade priset. De demonstrerande Gula västarna framhåller dock att prishöjningarna är ohållbara för vanligt folk, särskilt för dem som bor utanför städerna och är beroende av att köra bil. Man motsätter sig alltså inte klimatpolitiken, utan höjda levnadskostnader hos den fattigare landsbygdsbefolkningen. En av dem som demonstrerar, Jean-Marc Mourey, uttryckte sitt missnöje så här: ”[Eliten] oroar sig för världens slut, vi oroar oss för slutet på månaden.”

Efter de mycket omfattande protesterna har president Macron beslutat sig för att skjuta upp de planerade skattehöjningarna. Detta verkar dock inte ha övertygat de Gula västarna, som har förklarat att de tänker fortsätta mobilisera.

Flera av lördagens demonstrationer samordnades med klimatmanifestationer som anordnades på olika platser i Frankrike med anledning av klimatmötet COP24 i Polen. Bland deltagarna kunde man finna bl.a. lantbrukare, anställda inom transportsektorn, studenter och arbetare. Enligt beräkningar demonstrerade över 136 000 personer runtom i Frankrike.

Polisens svar på protesterna har varit kraftfullt. Över 1 200 personer beräknas ha blivit omhändertagna i Frankrike i samband med lördagens demonstrationer. Trots rapporterade våldsamheter har Gula västarna dock vunnit omfattande popularitet. Förra fredagen presenterades en undersökning som visade att 77% av Frankrikes befolkning sympatiserar med rörelsen. Macrons stöd fortsätter däremot att sjunka. Bara 23% av befolkningen ställer sig bakom honom. Flera partier — däribland Jean-Luc Melenchons La France Insoumise och socialistpartiet — har meddelat att de kommer att lägga fram en misstroendeförklaring mot Macron.

Enligt Gula västarna slösar Macron bort sin tid med ge nya löften angående dieselskatterna. Rörelsen har blivit mycket bredare än så. Kraven handlar om att sluta bedriva en politik som bara gynnar de redan privilegierade.

Journalisten Lenny Benbara, som skriver för den franska tidskriften Le vent se léve säger till Konkret att ”Gula västarna-rörelsen kommer ur en långsamt upptrappad ilska bland befolkningen. Allt kommer sig av Macrons arroganta beteende. Skattehöjningarna på diesel tillsammans med en allt svårare ekonomisk situation och sämre livsvillkor för vanligt folk utgör en explosiv kombination. Gula västarna är inte en högerpolitisk rörelse mot skattehöjningar. Snarare handlar det om att protestera mot en ojämlik skattepolitik och framföra kritik mot nedmonteringen av välfärden, särskilt i glesbygden och förorterna”.

Från EU:s håll finns en rädsla för att protesterna ska spridas till andra länder. Och faktum är att liknande rörelser har uppstått på flera ställen utanför Frankrike, så som i Belgien, Tyskland och Spanien.

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar