17 december 2018 Uppdaterad 16 november 2019

Tusentals demonstrerar mot ”katastrofbudgeten”

På söndagen samlades tusentals människor på Medborgarplatsen i centrala Stockholm i en demonstration mot den borgerliga budget som godtogs i riksdagen förra veckan. Fyra demonstrationer till kommer äga rum i resten av landet på onsdag.

Den nya budgeten av M, KD och SD har stött på hård kritik från flera håll. I helgen hölls flera demonstrationer runt om i Sverige och i Stockholm samlades runt 5000 personer enligt arrangörerna. ”Budgeten är en katastrof för miljön, jämställdheten och kulturen”, säger Leo Rudberg, som är en av arrangörerna.

“Katastrofbudgeten”, som den döptes till på demonstrationen, innebär kraftigt sänkta anslag till klimatsatsningar, jämställdhetsarbete såväl som till kulturverksamhet. Förutom de följder som väntas för dessa områden innebär budgeten att stora resurser tas från fattiga och ges till rika, genom bland annat tredubblat RUT-avdrag och stora skattesänkningar som mest gynnar höginkomsttagare. Kritik lyftes också mot att Sverigedemokraterna får vara med och diktera den ekonomiska politiken.

– Någon måste göra någonting åt den här katastrofen, därför är jag här idag, säger Helge Nilsson.

Fokus i talen låg på klimateffekterna av budgeten men det fanns även en bredare ekonomisk analys som ett genomgående tema. Medarrangörer var en rad organisationer från klimat- och miljörörelsen, Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ och Miljöpartiet.

– Klimatet är vår tids största rättvisefråga. Krisen har skapats av rika, vita västerlänningar men kommer värst drabba dom med minst skuld. Och när människor flyr från de klimatförändringar som vi orsakar släpper vi inte ens in dom i våra relativt trygga länder, sa Leo Rudberg i sitt tal.

Klimatfrågan och dess koppling till västvärldens ekonomiska system är ett ämne som engagerar fler och fler unga. Inte minst genom Greta Thunbergs fortfarande pågående klimatstrejk och hennes tal inför FN:s generalsekreterare tidigare i månaden. Greta Thunbergs engagemang hyllades ett antal gånger från scenen och många av deltagarna och talarna under söndagens demonstration var unga.

– Jag kände att jag blev väldigt less när jag hörde om den nya budgeten, så jag ville komma hit, säger Terese Hellström som var en av de unga deltagarna på plats.

Liknande demonstrationer hölls även i andra städer i landet och på onsdag ordnas ytterligare fyra demonstrationer mot budgeten i Göteborg, Örebro, Malmö och Umeå.

Sakarias Olsson

————-

Gillar du Konkret? Bli en Patreon eller Swisha 076-5859579, E. Persson!

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).

Relaterade artiklar