För knappt två år sedan orsakade Hyresgästföreningen stor uppmärksamhet när de i debattartikeln ”Låt attraktiva lägenheter få högre hyror” förklarade att de hade börjat förhandla om en så kallad “Stockholmshyra”. Liberalernas Jan Björklund noterade positivt att förslaget innebar “mer marknadshyra”. Hyresgästföreningens medlemmar ifrågasatte dock vems sida föreningen stod på. Om de stred för hyreshöjningar tycktes de gå fastighetsägarnas ärende.
Men många lugnades av Hyresgästföreningens kampanj inför valet, i vilken de tog ställning mot marknadshyror. Kampanjen föregicks av en rapport som visade att hyrorna — inte bara i storstäderna utan även på mindre orter på landsbygden — skulle bli mellan 20 – 80% dyrare om marknadshyror infördes.
Men nu har alltså Hyresgästföreningen tillsammans med tre hyresvärdar klubbat igenom Stockholmshyran. Stockholmshyra innebär i praktiken att hyresregleringen i dess nuvarande form upphävs och att samtliga lägenheter hos tre av de största hyresvärdarna i Stockholm — Svenska bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem — utvärderas för att få nya, individualiserade hyror. Hyran för lägenheter hos de tre berörda fastighetsvärdarna ska bestämmas utifrån flera olika faktorer, som bl. a. storlek, läge, standard, utrustning och service.
Hyresgästföreningen menar själva att Stockholmshyra inte innebär en fri eller avreglerad hyresmarknad, utan att det handlar om en så kallad systematisk hyressättning, som även finns i exempelvis Göteborg, Umeå och Malmö. Samtidigt medger Hyresgästföreningen i ett mail till sina medlemmar att det är en eftergift till de riksdagspartier som har tryckt på att införa marknadshyror. Även den liberala Tankesmedjan Fores anser att detta är ett steg i riktning mot marknadshyror, om än ett inte tillräckligt stort steg.
Så vad innebär Stockhomshyran i praktiken? I de drygt 60 000 lägenheter som berörs väntar en systematisk höjning av hyrorna på upp till 250 kronor per månad per år under en sexårsperiod. Det innebär att en 1:a som idag kostar 5 000 kronor i månaden kan komma att kosta 6 500 kr. Det vill säga en hyresökning på 30 %*. På detta tillkommer även den årliga hyresökningen. Dessutom är denna gräns satt endast för den enskilda hyresgästen, inte för lägenheten ifråga som alltså kan komma att få en än högre hyra exempelvis när hyresgästen flyttar eller byter lägenhet. Ingen lägenhet kan däremot få en lägre hyra, oavsett hur dåligt läge, standard, service eller utrustningen är. Skulle lägenheten bedömas ha en för hög hyra så sänks den inte utan hyran blir samma som tidigare men utan den årliga hyresökningen i ett eller ett antal år.
Medan hyresgäster oftast har lägre inkomster än personer som äger sitt boende går de allra flesta hyresvärdar med väldigt god vinst. Siffror från 2016 visar att de tre kommunala hyresbolagen går med god vinst: Svenska Bostäder gick med en vinst på drygt 5 000 kr, Stockholmshem drygt 15 000 kr och Familjebostäder nästan 21 000 kronor per lägenhet och år.
Dessa pengar används inte bara för att investera i hyresgästernas bostäder eller för att bygga nytt, utan en del används även för att täcka hål i kommunbudgeten. I praktiken innebär detta att medan de flesta som äger sin bostad får statliga ränteavdrag på sina lån, betalar hyresgäster in mer i skatt — en så kallad ”dubbelbeskattning”, vilket Hyresgästföreningen själv ser som ett allvarligt problem. Särskilt de tre fastighetsvärdarna som nu kommer att höja hyrorna med hjälp av Stockholmshyran tar ut allra mest av hyresintäkterna och återför det till kommunen.
*Då taket är satt till en hyresökning på 1500 kr kommer en hyresgäst som bor i en lägenhet med en hyra på 10 000 kr som högst få en 15 % hyresökning under en sexårsperiod, det vill säga 11 500 kr (plus årlig hyresökning). Däremot, eftersom detta tak endast gäller hyresgästen kan lägenheten potentiellt få en hyresökning på över 1 500 kr som gäller för nästkommande hyresgäst.
—————
Gillar du Konkret? Bli en Patreon eller Swisha 076-5859579 (E. Persson).