2 januari 2019 Uppdaterad 27 januari 2019

3 svenska företagsjättar värre för klimatet än hela Sverige

Mycket av Sveriges utsläpp sker utomlands. Men den svenska produktionen är betydligt värre för klimatet än svenskars konsumtion. Endast tre svenska företag släpper ut mer växthusgaser än hela Sverige som nation, visar nya siffror från Dagens Industri.

Även fast Sveriges utsläpp ser bra ut på lokal nivå, leder vår höga konsumtion till stora utsläpp utomlands. Nästan två tredjedelar, 65 %, av Sveriges utsläpp av växthusgaser sker i andra delar av världen. Och 80 % av utsläppen av farliga kemikalier som ett resultat av svenskars konsumtion sker även det i utlandet.

Men nya siffror sammanställda av Dagens Industri visar att det inte är svenskars konsumtion som har den främsta skadliga påverkan på klimatet, svenska företags produktionen är betydligt skadligare. Beräkningen är gjord utifrån företagens tillverkning och verksamhet i hela världen. DI har granskat de största svenska börsnoterade bolagen som finns listade på OMX30. Och då räcker det med att endast sammanställa de tre största företagen: HM, Ericson och Electrolux. Endast dessa tre företag släpper ut 108 miljoner ton växthusgaser per år. Det jämförs med hela Sveriges konsumtionsutsläpp av växthusgaser som 2016 låg på 101 miljoner ton.

Nina Ekelund, generalsekreterare på Hagainitiativet som arbetar för att minska näringslivet utsläpp, menar att det är just dessa stora företag som har störst möjlighet att ändra sina utsläpp och förbättra sin klimatavtryck. ”Jag blir förvånad över att bolagens siffror är så väldigt höga. Men det säger något om att det är de största företagen som har störst potential att påverka utsläppen” säger hon till DI, och tillägger ”Företagen har ibland större påverkan än vad politiken kan ha”.

Konkret har tidigare skrivit om det planerade Preem-raffinaderiets planerade utbyggnad. När det blir klart, kommer det släppa ut mer koldioxid än någon annan industri i hela Sverige.

————

Gillar du Konkret? Bli en Patreon eller Swisha 076-5859579 (E. Persson).

  • Konkret är beroende av ditt stöd. Hjälp oss genom att bli en Patreon eller genom att swisha valfri summa till 076-585-95-79 (E. Persson).